Sorozatgyilkosok rémes utolsó mondatai. El mered olvasni őket?

Zabolai Margit
Írta: ,

A sorozatgyilkosok olyan tetteket visznek véghez, amiket mi, többi ember, nem hogy megérteni, elképzelni sem tudunk. Némelyik elkövető pontosan úgy is hagyja el a világot, ahogyan élt benne: utolsó szavaival jeges rémületet és döbbenetet hagyva maga után.

Peter Kürten

A düsseldorfi vámpírként elhíresült Kürten csaknem 60 ember szexuális bántalmazásáért és meggyilkolásáért felel, a vádak szerint egyiküknek a véréből is ivott, innen ragadt rá a hátborzongató név.

A férfi látszólag teljesen normális életet élt, miközben férfiak, nők és gyerekek életét oltotta ki brutális módon, és nem félt többször visszatérni a helyszínre – egyszer még egy rendőrrel is szóba elegyedett az egyik gyilkosság helyszínén, minden bizonnyal kéjes élvezettel töltötte el a rá irányuló figyelem, illetve a fájdalom és a rettenet, amit maga után hagy.

A férfi végül szinte véletlenek sorozatának köszönhetően bukott le, és 1931. július 2-án, guillotine-nal végezték ki.

Bár értelemszerűen a korabeli sajtó eléggé felkapta az esetet, utolsó szavai állítólag valóban ezek voltak: „Mondja csak! Miután levágták a fejemet, képes leszek még hallani, csak legalább egy pillanatig is? Hogy halljam, ahogy a saját vérem kibugyog a nyakamon keresztül? Örömteli módja lenne a többi örömök befejezésének.

Peter Manuel

A birkenshaw-i bestia legalább hét ember erőszakolt és gyilkolt meg, mielőtt 1958. július 11-én felakasztották.

A támadások brutalitása miatt sokan máig Skócia legkegyetlenebb sorozatgyilkosaként emlegetik, cinizmusa és mások iránti érzéketlensége pedig akkor is megmutatkozott, mikor a bitófához vezették: „Kapcsold be a rádiót, akkor csendben távozom” – mondta az őrnek.

A feljegyzések nem szólnak arról, hogy vajon teljesítették-e a bestia utolsó kívánságát, de az biztos, hogy ha szólt is a rádió, nem sokáig élvezhette a zenét: haláltusája rövöd volt, a börtön orvosa 24 másodperccel később megállapította a halál beálltát, és Manuelt még az nap egy jeltelen sírba temették, a börtön falának közelében.