A rózsaszín szín pszichológiája - Hogyan hat az érzéseidre, kedvedre és viselkedésedre?

Irimiás Alíz
Írta: ,

A színek pszichológiája azt állítja, hogy a különböző színek hatással vannak a hangulatunkra, az érzéseinkre, sőt a viselkedésünkre is. A rózsaszín például nyugalmat áraszt. A szerelemmel, kedvességgel és nőiességgel azonosítják. Kislányként bizonyára mindannyian imádtuk a rózsaszínt, és a divat világa sem nélkülözheti a rózsaszínt. Lehet lágy, halvány, vagy élénk pinkes, de lazacos vagy tüdőrózsaszín árnyalata is.

Valóban nőies, kislányos, romantikus szín lenne a rózsaszín? Az erősebb, élénkebb árnyalatok kifejezetten a magabiztosságot sugározzák, a babarózsaszín viszont a gyermeteg vonást. A halvány rózsaszín ugyanakkor relaxáló, a nagyon élénk változatok stimuláló hatásúak, sőt, agresszívvé is tehetnek.

A rózsaszín jelentése

A rózsaszín valójában a piros halvány változata, és a szerelmet, a vágyat, az álmodozást, a romantikát jelképezi. Van azonban egy olyan nyugtató rózsaszín árnyalat, amelyet a börtönben használnak a rabok higgadtabbá tételéhez. Jelenti a gondoskodást, az együttérzést, a törődést önmagunkkal, melegséget és elfogadást.

A rózsaszín vidámságot, boldogságot közvetít, az érzékiség színe, ugyanakkor szórakoztató, energikus, vidám, friss, mint a tavaszi virágok.

Szimbolizálja a gyermekkori kedvességet, ártatlanságot, naivitást. A halvány árnyalat tiszteletet jelképez, a sötétebb árnyalat pedig hálát és megbecsülést. Az adventi gyertyán három gyertya színe lila, ez a búbánat jelképe, a harmadik vasárnap meggyújtandó gyertya pedig rózsaszín, az öröm szimbóluma.

Rózsaszín a lakberendezésben

A rózsaszín klasszikus kislány szín, fiatalos és izgalmas. Hálószobákban a púderesebb árnyalat nyugtatólag hat, érzéki és szenvedélyes is lehet. Szürkével és ezüsttel kombinálva elegáns, más pasztellszínekkel pedig romantikus hangulatot teremt. Elég egyetlen falat vagy falrészt díszíteni vele, amelyhez egy-egy színben illő párnát, lámpát, kaspót, asztalterítőt vagy ágyterítőt választunk, s máris rózsaszínben láthatjuk a világot.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv