Te is rosszul etted a sushit eddig? Így jönnek ki az ízek a szakértő szerint

Zabolai Margit
Írta: ,

Azt mindenki tudja, hogy sushit készíteni lányegében művészet, amit sokan éveken keresztül fejlesztenek a tökélyig. De tudtad, hogy a sushi evésnek is megvan a maga művészete? A szakértők szerint ezeket a szabályokat kell követned, ha maximális ízélményt szeretnél!

Használd a kezedet!

Bár a legtöbb ázsiai étteremben adnak pálcikát a sushihoz, a hagyományos kultúrában egyáltalán nem meglepő, ha valaki kézzel fogja meg a sushit.

Az éttermekben éppen ezért nedves kendőt tesznek az asztalodra, amivel megtörölgetheted az ujjbegyeidet az étkezés előtt.

Ha otthon eszel sushit, akkor is nyugodtan használhatod a kezeidet, de akkor sincs baj, ha pálcikát használsz, hiszen ez önmagában az ízélményt még nem befolyásolja, ugyanakkor vannak, akik azt mondják, az étel textúrájának érzete is hozzátesz a sushifogyasztás élményéhez.

Halat a szójaszószba! Kép forrása: photographercostarica.com

Ha nigirit eszel, mindig a halat és csakis a halat mártsd a szójaszószba – ez valóban sokkal egyszerűbb, ha nem pálcikával, hanem az ujjaiddal tartod az ételt.

Éppen csak egy pillanatig tartsd a halat a szószban, ha túl sok szójaszószt használsz például egy hagyományos étteremben, a séf előtt, akkor az akár egy sértéssel is felérhet: ez ugyanis arra utalhat, hogy azt feltételezed, hogy a hal nem friss, és nagyon sok extra szójaszószra van szükséged, hogy „feljavítsd” az ízét.

Szintén nem ajánlott a szakértők szerint az sem, hogy a wasabiból egy keveset a szójaszószba keverj. Ha szereted a csípőset, és ezzel tuningolnád a sushidat, akkor inkább magára a sushira tegyél egy kevéske wasabit.