R.I.P. videotékák – 5 ok, amiért szerettük őket

Írta: ,

Az internet és a letöltések korában egyre inkább értelmét vesztette a videotékába járás, és már nem is lenne könnyű dolgunk, ha nosztalgiából mégis felkeresnénk egyet, hiszen egyre kevesebb található belőlük hazánkban. Egykoron virágzott ez a biznisz, és volt egy különleges atmoszférája, ma már azonban kijelenthetjük, hogy mindez sajnos a múlté. Az eltűnőben lévő videotéka-hálózat örökre egybefonódik fiatalságunkkal, éppen ezért igyekeztünk összegyűjteni az okokat, hogy miért is szerettük őket!

Mindenféle filmet láttál egy helyen Kép forrása: unusualyoung.com

1/5 Mindenféle filmet láttál egy helyen

Nem tudom, ti hogy voltatok vele, de én imádtam a pillanatot, ahogy a tékába belépve szembekerültem a rengeteg videokazettával és DVD-vel.

Mindegyiknek ráérősen lehetett olvasgatni a hátulját, hogy az adott film miről is szól, ráadásul ötleteket is meríthettél, rádöbbenhettél, hogy milyen filmes hiányosságaid vannak még, és miket kell a továbbiakban feltétlenül megnézned.

Mindenki csoszogva nézelődhetett, ez egy külön stílus volt.

A tékások mindig ajánlottak valami jó filmet Kép forrása: Budapest Film

2/5 A tékások mindig ajánlottak valami jó filmet

A szüleimnek valószínűleg sok bosszúságot okoztam, mivel kiskoromban évekig az volt az életcélom, hogy tékás legyek.

A tékás ugyanis ott ült a jó filmek között naphosszat, általában mindig jófej volt, és biztosan tudott mondani neked egy-két jó tippet, hogy mit is érdemes kikölcsönöznöd.

Képben volt, mik a legújabb megjelenések, az adott rendezőnek milyen jó filmjei vannak még, de az éppen aktuális hangulatodhoz is tudott ajánlani valamit.

A tékába járás mellé rágcsálnivaló is dukált

3/5 A tékába járás mellé rágcsálnivaló is dukált

Mivel a tékázás egy külön eseménynek számított, fizettél is érte, akárcsak ma a moziban, éppen ezért különleges körülmények között történt meg a kiválasztott film otthoni megnézése is.

Így ha már elsétáltál a filmért, akkor úgy illett, hogy rendeltél hozzá egy pizzát is, de minimum vettél egy zacskó chipset vagy egy kólát mellé!

Ilyenkor úgy érezhetted magad, mint a moziban, azzal a különbséggel, hogy otthon akár az asztalra is feltehetted a lábadat. 

A kiválasztott film tényleg jó volt Kép forrása: slice.ca

4/5 A kiválasztott film tényleg jó volt

Valljuk be, mióta mindent le lehet tölteni az ember mindenféle szemetet megnéz, hiszen lefekvés előtt, fél szemmel nézve, valami Zs-kategóriás is megteszi.

Viszont mikor anno tékába mentél, a már említett okok miatt (pénzbe került!!) tényleg valami szuper filmet akartál látni.

Szóval a filmállomány, amit megnéztél, sokkal minőségibb darabokból állt.

Egy napig nálad lehetett a film

5/5 Egy napig nálad lehetett a film

Az olyan mániákusoknak, mint jómagam, ez azért volt rendkívüli hír, mert így a kikölcsönzött kedvenc filmemet egy nap alatt akár 2-szer is megnézhettem.

Furcsán hangzik, de biztosan veletek is előfordult, hogy egy film annyira tetszett, hogy miután megnéztétek, máris arra vártatok, hogy mikor tehetitek be újra a lejátszóba.

Nálam például kiskoromban az Apád-anyád idejöjjön! volt ilyen, amit számtalanszor képes voltam megnézni.