Rémisztő csontváz emelkedik ki a vízből: Victoria útjának különös szobrai

Zabolai Margit
Írta: ,

Ha valami, hát a művészet tényleg kiszámíthatatlan és meglepő, és szerintünk még azzal sincs baj, ha sokkol. Az Indian Sculptures Parkban található Victoria’s Way azonban tényleg olyan szobrokat rejt, ami még talán a legelszántabb műértők állát is leejti. Ennek ellenére ha tehetnénk, mi végigsétálnánk rajta. Te meg mernéd nézni az időnként borzongató szobrokat?

Út a felszabadulás felé Kép forrása: beentheredonethat.in

A park ezen szakaszába egy erdőn keresztül vezet az út.

A zöld lombok és árnyas fák között bandukolva valószínűleg a vízből kimászó zombi, vagy csontvázzá aszalódott Buddha képe az, amire legkevésbé számítanánk, de az Indian Sculpture Parkban minden megtörténhet, és meg is történik.

A park célja azonban nem egyszerűen a riogatás vagy a polgárpukkasztás: a Victoria’s Way a buddhista felszabadulást jelképezi, azt az utat, amit mindenkinek végig kell járnia, amíg eljut a Nirvana tökéletes állapotába.


Ilyen a szemlélet: táplálkozásunk hatása az életünkre a buddhisták szemével


Európai kultúrkörben gondolkodva nem csak a szobrok különlegesek, néha a jelentésük is meghökkentő.

Amin minden embernek keresztül kell mennie Kép forrása: flickr.com

A park célja szerint a szobrok azokat a lépcsőket szemléltetik, amiken minden embernek keresztül kell mennie, vagyis olyan küzdelmeket mintáznak, amik mindannyiunk számára ismerősek lehetnek.

A “Separation” nevű például - a magyarázat szerint - azt a fájdalmat testesíti meg, amit egy nőnek át kell élnie, hogy az önmaga által világra hozott élőlénytől elváljon.

A leírás szerint a nőnek nem jó magányosnak lennie - mit is mondjunk, nem kifejezetten feminista megközelítés - de nem is szabad örökre egybeforrnia másokkal, mert akkor nem érheti el a vágyott teljes megtestesülés állapotát.