Üzenet a sírból: rejtélyes szobrok őrizték a frissen feltárt görög nyughelyet

Zabolai Margit
Írta: ,
Ha valahol, hát akkor Görögországban nem kell messzire menni azért, hogy az ember ókorból ránk maradt emlékekre bukkanjon, egy feltárás előtt álló sír azonban még így is lázba hozta a helyi régészeket. De vajon milyen üzenetet hordoz egy körülbelül 2300 éves nyughely?

Soha nem találtak még nagyobb nyughelyet Görögországban

Antonis Samaras miniszterelnök a sírt páratlan leletnek nevezte, amelynek nem csak Görögországban, nemzetközi szinten is nagy hatása lehet. A sírt, melynek bejáratát két különös, fej nélküli szfinx szobra őrzi, a régészek szerint valamikor Krisztus előtt 325 és 300 között, tehát akár Nagy Sándor korában is építhették, és azóta érintetlenül áll.

A két kőszfinxet egy boltív alatt találták, az ókori Amphipolis közelében, és a régészek azonnal meg is kezdték a terület előkészítését, hogy feltárhassák a sírt. Ez nem kis munkát jelent, hiszen maga a nyughely 590 méter széles, ezzel kategóriájában egyedülálló, a valaha talált legnagyobb ősi sírhely Görögországban.

A sír körüli föld nagy részét mostanra eltávolították, és a régészek arra készülnek, hogy feltárják a nyughelyet. Reményeik szerint a kor egyik fontos hivatalnoka feküdhet itt érintetlenül – ez megmagyarázná a sír szokatlan méreteit is. A márvány berakásos díszítés a falakon szintén fontos személyre utal.

Dr. Katerina Peristeri, az ásatást vezető régész azt is elmondta, az ásatási területtől mintegy három kilométerre egy kőoroszlán fekszik, amely lehet, hogy eredetileg a sír tetején állt, őrizve azt az illetéktelen behatolóktól, de körülbelül egy évszázaddal korábban már eltávolították, most pedig magát a sírt is felfedezték.


(Fotó: archaiologia.gr)

Nagy Sándor parancsnoka feküdhet itt?

Az oroszlán régen Nagy Sándor egyik katonai parancsnokának, Laomedon Mytielene-nek a szimbóluma volt, aki a király halála után Szíria kormányzója lett, ezért már többen azt rebesgetik, hogy a régészek talán az ő sírjára bukkantak.

Bár a lehetőség, hogy a sír egy ismert ókori személyiség csontjait, vagy akár értékes kincseket, műtárgyakat is őrizhet, máris felkeltette a nemzetközi sajtó figyelmét, a kulturális miniszter, valamint a régészek is türelemre intenek, hiszen minden találgatás egyelőre csak spekuláció, az exhumálásig nem lehet biztosat állítani arról, ki pihen a sírban.

Noha a sír most érintetlennek tűnik, a régészek elmondták, a feltárásig azt sem tudják kizárni, hogy valaki nem fosztotta-e ki már több száz évvel korábban.

A válaszokért néhány hetet még biztosan várni kell, valami azonban már most bizonyos. A sír hatalmas méretei, a gazdagon díszített falak, a nyughelyet őrző kőoroszlán, valamint a bejárat felé tornyosuló 2 szfinx, melyek eredetileg körülbelül 2 méter magasak lehettek, és még most, a fejek és szárnyak nélkül is tekintélyt parancsoló látványt nyújtanak, évezredekkel később is egyértelmű üzenetet hordoznak: bárki fekszik is itt, azt akarta, hogy hatalma és dicsősége azoknak a generációknak is egyértelmű legyen, akik már nem ismerhetik a nevét.