Amiről biztosan nem hallottál – A legizgalmasabb régészeti lelőhelyek Magyarországon

Írta: ,

Sokan nem is tudják, hogy országunk számos izgalmas ásatásnak adott/ad otthont. A régészeti lelőhelyek meglátogatása felér egy időutazással: a romok közt sétálva megelevenednek előttünk a régmúlt korok mindennapjai, és közelebb kerülhetünk a történelem egy szeletéhez. Most összegyűjtöttük az öt legkülönlegesebb ásatási helyszínt Magyarországon!

Polgár Kép forrása: Wikipedia

A Debrecenhez közeli kisváros neve sokáig ismeretlenül csengett a fővárosiak számára.

A 80-as években kezdődött ásatások során azonban kiderült, hogy ezen a területen egy igen jelentős őskori település maradványai találhatók.

A Polgár környéki ásatások nyomán az autópálya mellett egy gyönyörű régészeti park alakult, melyben többek között egy rekonstruált őskori ház is található.

Kitűnő hétvégi program nagycsaládosoknak!

Aquincum

Óbudán már a múlt században előkerültek a római város romjai, amit a későbbiek folyamán fokozatosan tártak fel, azonban a munkálatok még ma is tartanak.

Az ásatások során feltártak amfiteátrumot (római színházat), a polgárváros épületeinek maradványait, különböző boltokat, komplett utcákat, és szentélyeket is.

A leleteket az Aquincumi Múzeumban lehet megtekinteni, itt látható többek között a világ egyetlen római kori orgonája!

Megéri a fáradtságot kimozdulni valamelyik hétvégén és sétálni egyet a romok között, megízlelve a római kori város hangulatát.