Rántott falatok, tarhonya, fánk és rétes: a magyar ételek története

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Rántott falatok, tarhonya, fánk és rétes: a magyar ételek története

Régi és jól ismert finomságok történetéből választottunk ki négyet, amelyeket valószínűleg minden magyar ember megkóstolt már. Cikkünket Balázs mester, az asztali örömök historikusának (Dr. Draveczky Balázs) Híres ételek krónikái című könyve alapján írtuk. 

Rántott ételek

A „rántott” szó a régi magyar nyelvben sütési eljárásra utalt. A 16-17. századi szakácskönyvekben gyakran szerepel a „rántsd meg” kifejezés.

Felforrósított formában, zsiradékban történő sütési eljárást jelentett, és nemcsak húsra, hanem tésztára és egyéb sütnivalókra is vonatkozott.

A tojásrántotta szóban is benne van a rántani ige. A rántott szó régies jelentése inkább az erdélyi konyha receptjeiben olvasható.


Ne rontsd el! A tökéletes rántott sajt receptje


A rántott burgonya itt például nem más, mint sült burgonya. 

Tarhonya

A 17. században jelenik meg Magyarországon az étkezési szokások között.

Eredete még nem tisztázott: török, ázsiai vagy tatár. A Tisza-menti változatot, főleg a Szeged és Zenta között készített fajtát tartják sokan a legfinomabbnak.

Ügyeskezű asszonyok készítették és szállították a piacra vagy házakhoz.

Elsősorban nyáron foglalatoskodtak vele, hogy a meleg napsütés hatására hamar megszáradjon. A két világháború között drága volt a rizs, így az asszonyok a liszt és a megmaradt tojás összedolgozásából egészítették ki a keresetüket.

Édes tarhonya:  

Tedd fel főni tejben a tarhonyát. Adj hozzá egy darabka vajat, késhegynyi vaníliát, egy citromkarikát és porcukrot. 20 percig főzd, amíg megpuhul.

Egy másik edényben keverd össze a vaníliát, a citromhéjat, 1 dkg mazsolát, 1 ½ dkg vajat, 1 tojássárgáját és kevés porcukrot. Ezután add hozzá a főtt tarhonyához, majd rakd ujjnyi vastagon egy tepsibe. Vágd téglalap formájú darabokra, és süsd ki őket forró olajban. Málnaszörppel vagy csokiöntettel tálald.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!