Rántott falatok, tarhonya, fánk és rétes: a magyar ételek története

Írta: ,

Régi és jól ismert finomságok történetéből választottunk ki négyet, amelyeket valószínűleg minden magyar ember megkóstolt már. Cikkünket Balázs mester, az asztali örömök historikusának (Dr. Draveczky Balázs) Híres ételek krónikái című könyve alapján írtuk. 

Rántott ételek

1/4 Rántott ételek

A „rántott” szó a régi magyar nyelvben sütési eljárásra utalt. A 16-17. századi szakácskönyvekben gyakran szerepel a „rántsd meg” kifejezés.

Felforrósított formában, zsiradékban történő sütési eljárást jelentett, és nemcsak húsra, hanem tésztára és egyéb sütnivalókra is vonatkozott.

A tojásrántotta szóban is benne van a rántani ige. A rántott szó régies jelentése inkább az erdélyi konyha receptjeiben olvasható.


Ne rontsd el! A tökéletes rántott sajt receptje


A rántott burgonya itt például nem más, mint sült burgonya. 

Tarhonya

2/4 Tarhonya

A 17. században jelenik meg Magyarországon az étkezési szokások között.

Eredete még nem tisztázott: török, ázsiai vagy tatár. A Tisza-menti változatot, főleg a Szeged és Zenta között készített fajtát tartják sokan a legfinomabbnak.

Ügyeskezű asszonyok készítették és szállították a piacra vagy házakhoz.

Elsősorban nyáron foglalatoskodtak vele, hogy a meleg napsütés hatására hamar megszáradjon. A két világháború között drága volt a rizs, így az asszonyok a liszt és a megmaradt tojás összedolgozásából egészítették ki a keresetüket.

Édes tarhonya:  

Tedd fel főni tejben a tarhonyát. Adj hozzá egy darabka vajat, késhegynyi vaníliát, egy citromkarikát és porcukrot. 20 percig főzd, amíg megpuhul.

Egy másik edényben keverd össze a vaníliát, a citromhéjat, 1 dkg mazsolát, 1 ½ dkg vajat, 1 tojássárgáját és kevés porcukrot. Ezután add hozzá a főtt tarhonyához, majd rakd ujjnyi vastagon egy tepsibe. Vágd téglalap formájú darabokra, és süsd ki őket forró olajban. Málnaszörppel vagy csokiöntettel tálald.

Fánk

3/4 Fánk

Általában ünnepi étel, noha elsősorban a farsang süteménye. Kelt tésztából gyúrt, kerek vagy ovális formájúra szaggatott és zsiradékban kisütött tészta.

A 19. század második felében terjedt el Magyarországon. Az eredetéről sok történetet mesélnek.

Az egyik Franciaországhoz kötődik, ahol egyszerű, paraszti étel volt, a mézeskalácsosok készítették. Az álruhás Maria Antoinette is egy mézeskalácsosnál kóstolta meg a vásárban, és annyira ízlett neki, hogy megvásárolta az egész kosár fánkot.

Lejegyeztette a receptjét, és megtaníttatta rá a cukrászát. Így vonult be a fánk a francia királyi udvar ünnepi fogásai közé.

Rétes

4/4 Rétes

A rétes-béles a 16-17. században lett közkedvelt. Főleg szilveszterkor, újévkor, farsangkor és lakodalmakra sütötték.

Megszámlálhatatlanul sok töltelékkel készült már: túróval, mákkal, dióval, káposztával, gyümölcsfélékkel, fehér babbal, gesztenyével, pörköltlével kevert zöldbabbal, hússal, sonkával, hurkával, burgonyával, karfiollal, karalábéval, padlizsánnal, tejszínhabbal. 

Egy különleges század eleji rétes receptje

Korhely rétes: 4 száraz zsemlét reszelj le. A morzsáját kevés olajon pirítsd meg. Forralj fel 1 liter bort vagy száraz pezsgőt cukorral, majd a felét öntsd a megpirított zsemlemorzsára, és hagyd kihűlni.

Ezután hintsd rá a kinyújtott rétestésztára, szórd meg sűrűn mazsolával, és rétesnek felcsavarva süsd meg. Amikor már félig megsült és pirulni kezd, a megmaradt bort vagy pezsgőt öntsd rá, és hagyd bent a sütőben, amíg a folyadékot a rétes felszívja. Melegen, porcukorral meghintve tálald.