Próbáld ki! Tudományos módszerek, amikkel könnyebben megy a tanulás

Írta: ,

Már lassan szeptembernek is vége lesz, a nyári szünet emléke pedig egyre távolabbinak tűnik. Véget értek a bemelegítő, "kivételesen előbb hazamehettek" tanórák; egyre halmozódik a tanulnivaló, és az első ZH-k is itt vannak már a közelben. Ilyenkor te is eltervezed, hogy idén mindenből alaposan felkészülsz, és okosan beosztod az idődet? Akkor valószínűleg azt is tudod, milyen nehéz ezeket az elhatározásokat betartani – elvégre a baráti programok sokkal szórakoztatóbban hangzanak. Szerencsére nem is kell minden szabadidődet a könyvek között töltened, ugyanis ezekkel a tudományosan alátámasztott tényekkel gyorsabban megjegyezheted a tanulnivalókat – és nem is fogod őket elfelejteni a ZH után néhány órával.

Rutinos időkorlátok

1/6 Rutinos időkorlátok

Tegye fel a kezét, aki még sosem virrasztotta át az éjszakát tankönyvekkel a vizsgaidőszak alatt.

Ilyenkor szinte mindenki megfeszített tempóban, sok-sok koffein kíséretében igyekszik memorizálni a legfontosabb információkat, és bár néha tényleg ennyi időd marad a tanulásra, hosszabb távon ez nem túl hatásos módszer. Sőt, kutatások szerint ez okozhatja, hogy olykor nem túl fényes jeggyel távozol a vizsgáról.

Ehelyett sokkal jobb ötlet, ha minden nap kiválasztasz egy időpontot (például délután 5 és 7 között), és ekkor próbálsz meg tanulni.

Ilyenkor ugyanis az agyad szépen lassan hozzászokik ehhez az időponthoz, ezáltal pedig könnyebben jegyzed meg a részleteket is.

Szövegkiemelő helyett kártyák

2/6 Szövegkiemelő helyett kártyák

Sokan jelölik meg szövegkiemelővel a könyv legfontosabb részeit, de biztos, hogy ez hatásos módszer?

Szakértők szerint valójában ezzel csak az idődet pazarolod, hiszen ettől még nem fogod könnyebben megérteni a tananyagot.

Sőt, még az esélyeidet is ronthatod az ötösre, ugyanis a színes kiemelések elterelhetik a figyelmedet a lényegről – ezért van az, hogy sokszor tisztábban emlékszel a felesleges részletekre, mint a fontosabb fogalmakra.

De akkor mit érdemes kipróbálnod?

Szakértők úgy vélik, érdemes kisebb kártyákat készítened, rajta a leglényegesebb információkkal – ez tökéletes memória gyakorlat bárki számára!

Láthatatlan hallgatóság

3/6 Láthatatlan hallgatóság

Ha nem tudod érthetően elmagyarázni, nem is tanultad meg igazán!

Egy felmérés során két csoport tanulási szokásait vizsgálták: az egyik tábornak azt mondták, egy vizsgán tesztelni fogják a tudásukat, míg a többieknek be kellett vállalniuk az oktató szerepét, és a tananyagot érthetően megtanítani a "diákoknak".

Az eredmények bebizonyították, hogy az utóbbi csoport kiemelkedően jobb eredményeket ért el. Mi lehet ennek az oka?

Ha másoknak is el kell magyaráznod a tananyagot, az agyad összefoglalja, és logikus sorrendbe rendezi az információkat; ezáltal pedig jobban memorizálod őket.

Szóval legközelebb nyugodtan oszd meg a tudásodat egy képzeletbeli közönséggel.

A tanulás területe Kép forrása: decoholic.org

4/6 A tanulás területe

Nevezz ki a lakásban egy területet, ami mostantól a tanulósarok lesz.

Tudományosan bizonyított tény ugyanis, hogy ha mindig egy bizonyos helyen tanulsz (és itt csak ezzel töltöd az idődet), gyorsabban megjegyzed az információkat – hiszen az agyad hamar alkalmazkodik a módszerhez.

Figyelj arra, hogy minden ott legyen melletted, amire szükséged lehet: ha megszakítod a folyamatot azzal, hogy ki-be mászkálsz a szobából egy pohár vízért vagy egy tollért, akkor nem jutsz egyről a kettőre.

Viszont az okostelefont és a laptopodat száműzd a közeledből, hiszen nehezebben megy a koncentrálás, ha közben folyamatosan felvillannak az üzenetek Facebookon.

Viszhall, háttérzajok! Kép forrása: wendesgray.com

5/6 Viszhall, háttérzajok!

Van egy szuperül összeválogatott dallistád, amit tanulás közben szoktál hallgatni?

Legközelebb gondold meg kétszer is, hogy bekapcsolod-e vizsgára készülés közben. Noha kutatások bebizonyították, hogy akadnak olyan klasszikus zenék, amik segíthetnek a koncentrálásban, a ritmusos háttérzajok mellett mégis sokkal nehezebb fókuszálni a tananyagra.

Egy kutatócsoport nemrég azt vizsgálta, vajon kik érnek el jobb eredményeket: akik zenét hallgatnak, vagy akik teljes csöndben tanultak?

Az eredményekből kiderült, hogy az utóbbi tábor sokkal jobb jegyeket szerzett, hiszen semmi sem terelte el a figyelmüket felkészülés közben.

Finom és serkentő Kép forrása: ifoodreal.com

6/6 Finom és serkentő

Azt már biztosan tudod, hogy a koffeintartalmú italok (például a jól bevált kávé vagy az energiaital) segíthetnek felpörgetni az agyad, de mi a helyzet az étkezéssel?

Mostantól akár az ebédeddel is megkönnyítheted a tanulást, az omega-3 zsírsavban gazdag finomságok ugyanis bizonyítottan serkentő hatással vannak a gondolkodásra.

Legközelebb válassz halat, dióféléket, vagy olívaolajat tartalmazó ételeket, és máris gyorsabban megy majd a tanulás.

Arról nem is beszélve, hogy még egy laktató (és egyúttal kifejezetten egészséges) ebédben lesz részed!