Próbáld ki! Tudományos módszerek, amikkel könnyebben megy a tanulás

Kerekes Vivien
Írta: ,

Már lassan szeptembernek is vége lesz, a nyári szünet emléke pedig egyre távolabbinak tűnik. Véget értek a bemelegítő, "kivételesen előbb hazamehettek" tanórák; egyre halmozódik a tanulnivaló, és az első ZH-k is itt vannak már a közelben. Ilyenkor te is eltervezed, hogy idén mindenből alaposan felkészülsz, és okosan beosztod az idődet? Akkor valószínűleg azt is tudod, milyen nehéz ezeket az elhatározásokat betartani – elvégre a baráti programok sokkal szórakoztatóbban hangzanak. Szerencsére nem is kell minden szabadidődet a könyvek között töltened, ugyanis ezekkel a tudományosan alátámasztott tényekkel gyorsabban megjegyezheted a tanulnivalókat – és nem is fogod őket elfelejteni a ZH után néhány órával.

Rutinos időkorlátok

Tegye fel a kezét, aki még sosem virrasztotta át az éjszakát tankönyvekkel a vizsgaidőszak alatt.

Ilyenkor szinte mindenki megfeszített tempóban, sok-sok koffein kíséretében igyekszik memorizálni a legfontosabb információkat, és bár néha tényleg ennyi időd marad a tanulásra, hosszabb távon ez nem túl hatásos módszer. Sőt, kutatások szerint ez okozhatja, hogy olykor nem túl fényes jeggyel távozol a vizsgáról.

Ehelyett sokkal jobb ötlet, ha minden nap kiválasztasz egy időpontot (például délután 5 és 7 között), és ekkor próbálsz meg tanulni.

Ilyenkor ugyanis az agyad szépen lassan hozzászokik ehhez az időponthoz, ezáltal pedig könnyebben jegyzed meg a részleteket is.

Szövegkiemelő helyett kártyák

Sokan jelölik meg szövegkiemelővel a könyv legfontosabb részeit, de biztos, hogy ez hatásos módszer?

Szakértők szerint valójában ezzel csak az idődet pazarolod, hiszen ettől még nem fogod könnyebben megérteni a tananyagot.

Sőt, még az esélyeidet is ronthatod az ötösre, ugyanis a színes kiemelések elterelhetik a figyelmedet a lényegről – ezért van az, hogy sokszor tisztábban emlékszel a felesleges részletekre, mint a fontosabb fogalmakra.

De akkor mit érdemes kipróbálnod?

Szakértők úgy vélik, érdemes kisebb kártyákat készítened, rajta a leglényegesebb információkkal – ez tökéletes memória gyakorlat bárki számára!