Mitől boldogabbak mások? Avagy ezeket a praktikákat leshetjük el a világ legboldogabb nemzeteitől

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Magyarország nem éppen arról híres, hogy az itt élő emberek túlságosan boldogok, vagy éppen nyitottak lennének. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenki rosszkedvű és zárkózott, de az biztos, hogy nem szerepelünk első helyen a boldogság-listákon. Ennek számos gazdasági, politikai, és egyéni oka van, de a személyes felfogás is igencsak sokat nyom a latban. Szerencsére ez utóbbin a legkönnyebb változtatni! De vajon milyen tényezők miatt boldogabbak mások?

Annyit utaznak, amennyit csak lehet

Bármerre is mész a világban, a boldogságukról híres emberekre két dolog igaz: vagy rengeteget utaznak, vagy eleve olyan helyen élnek, ahová mások nyaralni járnak – nem véletlenül! Az utazás bizonyítottan rengeteg boldogsághormont termel, segít lazítani, kipihenni a fáradalmakat, új élményeket bezsebelni, egyszóval hozzájárul a kiegyensúlyozott élethez. Az már csak hab a tortán, hogy sokan úgy alakítják az életüket, hogy egy igazi turistaparadicsomban tengethessék a mindennapjaikat. Utóbbi esetén nem csak az az öröm, hogy minden nap egy csodálatos helyen ébredhetnek, hanem az is, hogy ezeknek az embereknek sokszor a munkájuk a hobbijuk, pl. búvároktatók, vagy éppen túravezetők.

Ha ez utóbbi egyelőre elképzelhetetlen számodra, akkor is próbálj minden lehetőséget megragadni az utazásra! Nem muszáj a világ legtávolabbi pontjára indulni, az is tökéletes, ha a környék csodáit fedezed fel, hiszen mások pont azért fizetnek, hogy a te lakhelyedet ismerhessék meg közelebbről.

Követik a mediterrán életstílust

Mitől boldogabbak mások? Avagy ezeket a praktikákat leshetjük el a világ legboldogabb nemzeteitől

Bár nem csak a mediterrán, vagy éppen trópusi vidékeken élnek boldog emberek (sőt), rengetegen vannak, akik ilyen országokban töltik a mindennapjaikat, és tökéletesen kiegyensúlyozottak. Mégis miért? A mediterrán élethez hozzátartozik egyfajta nyugalom: ők azok, akik folyton elkésnek mindenhonnan, gond nélkül ledőlnek sziesztázni ebéd után, és sokáig fennmaradnak éjszaka, miközben délelőtt hosszasan lustálkodnak. De nem csak ez az a plusz, ami a mediterrán életmódot olyan kívánatossá teszi!

A sok-sok napsütéses óra rengeteget hozzátesz az emberek pozitív közérzetéhez, a friss gyümölcsök, zöldségek pedig egész évben a bőség érzetét keltik. Amit mi imádunk a nyárban, az a mediterrán vidékeken szinte egész évben adott!

Rengeteg egészséges és finom fogás, számos program, aktív közösségi élet, pihenés és megannyi, szabadban eltöltött óra. Persze, ezek nem mindegyikét lehet beilleszteni egy átlagos, nyugati ember napirendjébe, de azért te is törekedhetsz rá, lehetőségeidhez mérten. Próbálj meg minél több időt a természetben tölteni, a lehető legtöbbet relaxálni, friss zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, és vegyél részt minél több olyan programon, ahol új embereket ismerhetsz meg!

Csináld azt, amit szeretsz!

Ezt már egy korábbi pontban említettük, de ki kell emelnünk külön is, annyira fontos. Mivel életünk túlnyomó részében dolgozunk, egyáltalán nem mindegy, mennyire szeretjük azt, amivel foglalkozunk. Nem megy egyik csapásról a másikra, de az biztos, hogy a világ legboldogabb nemzetei szívesen végzik a feladataikat – jelentős részt azért, mert szeretik a munkakörüket.

Ehhez tartozik persze az is, hogy kellően sok szabadságuk van, miközben jó fizetést kapnak és megbecsülik őket. Ez sajnos sok itthoni munkahelyre egyáltalán nem igaz, de már az is sokat számít, ha e feltételek közül csupán néhány teljesül, legalábbis a kezdetekkor. Az első sikerekre már lehet építkezni!

Addig is, amire törekedhetsz, hogy – ha nem is a munkádban, de – legalább a szabadidőben próbálj hódolni a hobbijaidnak! Szánd magadra a felszabaduló órákat, mert szinte észre sem veszed, és beleragadsz a mókuskerékbe: munka, alvás, munka, alvás… Na, ez az, ami végképp nem jellemző a boldog nemzetekre!

Szánj időt a szeretteidre!

Mitől boldogabbak mások? Avagy ezeket a praktikákat leshetjük el a világ legboldogabb nemzeteitől

Ha hiszed, ha nem, nagyon sok felmérés megerősíti azt, hogy a legszegényebb országok lakói a legboldogabbak közé tartoznak. Mi lehet ennek az oka? Nem csak az, hogy az ő körülményeik és így igényeik is eleve mások, hanem bizony az is, hogy sok időt töltenek a szeretteikkel és úgy általában közösségben tengetik a mindennapjaikat. Különösen a latin-amerikai eredmények elemzése során volt kiemelten gyakori, hogy az emberek úgy nyilatkoztak, annak köszönhetik a boldogságukat, hogy szoros családi, baráti kapcsolatokat ápolnak. Tény és való, nem csak egy-egy napunkat, a komplett életünket meghatározza az, milyen a viszonyunk a szüleinkkel, van-e társunk, vannak-e barátaink.

A Föld egyes részein a magas életszínvonal az, ami a boldogság mércéje, másutt viszont az, hogy együtt lehet-e a család apraja-nagyja, és van-e pár falat, amit megoszthatunk egymással. Nem összehasonlítható a két véglet, de nem is kell közöttük párhuzamot vonni: csupán annyi a feladat, hogy megtaláld, mi az, ami téged boldoggá tesz!

Képek forrása: Ivanko1980/Depositphotos.comArturVerkhovetskiy/Depositphotos.com