Pekingi kacsa, rizsestál és társai: 5 érdekesség a kínai étkezésről

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Kör alakú asztalnál ülnek. Mindenki kap maga elé egy kis rizsestálat, és sok fogás közül lehet választani. Mi jellemző még a kínai vendéglátásra? Erről szól cikkünk.

Felszolgálás

A kínaiak az éttermekben kör alakú asztaloknál ülnek, melyek közepén kör alakú forgatható lap van. Ide helyezi a pincér a fogásokat.

A pálcikákon kívül evőeszközként szolgál még egy kis porcelán kanál is, amellyel a fogások közül szedhetünk a tányérunkra, illetve kanalazhatjuk az utolsó fogásként kihozott levest.

Van, aki a levesből pálcikával szedi ki a sűrűjét, majd a levet egyszerűen megissza.

Kés nincs, de nem is szükséges, mert mindent apróra vágva tálalnak.

Társasági esemény

Az étkezés alatt nagy jelentősége van a beszélgetésnek, ezért akár két óra hosszáig is eltarthat.

Ha legalább négy ember üli körül az asztalt, akkor többféle ételt meg lehet kóstolni, mert legalább négyféle, plusz egy fogás kerül az asztalra.

A vendéglátó ismerteti a fogásokat, és azok hasznosságát a szervezet számára, például „ez az étel melegít”, „ez a császárnő kedvence volt” stb., és először a jobb felől mellette ülő vendégnek szed.

A fogásokból mindenki ízlése és étvágya szerint szed. Sok kínai éttermekben forró vízbe tett kicsi frottír törülközőkben lehet kezet és szájat törölni, mert több ételhez, például a pekingi kacsához, a vendégek kénytelenek a kezüket használni.