Összeesküvés-elméletek – szükség van rájuk?

Írta: ,

Az ember természetéhez hozzá tartozik, hogy nem tud, nem akar felvállalni bizonyos felelősséggel járó dolgokat. Ezzel a felelősséggel kell valamit kezdeni, így valaki másra hárítja. Ilyen kicsiben az, amikor felelőssé tesszük a politikusokat, vagy épp családunk azon tagját, aki hagyja magát...

Mi az összeesküvés-elmélet?

1/6 Mi az összeesküvés-elmélet?

Olyan – mára többnyire az interneten tényként terjedő – álláspont, ami azt feltételezi, hogy egy feltáratlan, indokolatlannak látszó esemény, cselekmény mögött egy csoport áll.

Alapja a titok, vagy az, amit annak vélünk, mert nem elég kimerítő a magyarázat. 

Az ember kíváncsi, mindent érteni akar – egy adott történést pedig logikusnak, vagy annak tűnő dolgokkal könnyű alátámasztani, utólag. A titok pedig megteremti hozzá a kellő körítést.
Az összeesküvés-elméletek csapdái

2/6 Az összeesküvés-elméletek csapdái

Az összeesküvés-elméletek eredete az emberi elmének a világ megértésére irányuló működésére vezethető vissza. Nem, vagy nehezen cáfolhatók, mert a cáfolatot a hívők az elmélet megerősítéseként, a nyomok eltüntetésére tett kísérletként fogják fel.

Ez tehát egy csapda – akármilyen logikusnak tűnik is egy-egy elmélet. Emiatt az ilyen elméleteket valóban elméletként kell kezelni, és nem készpénzként. Hasonló elmélet még az ufók létezéséről szóló elméletek, de a koncepciós perek is.
Az első nagy összeesküvés elmélet Kép forrása: Wikipedia

3/6 Az első nagy összeesküvés elmélet

A Kennedy-gyilkosság kapcsán USA-ban olyan találgatási hullám indult meg, mint azelőtt még soha. Ennek oka az volt, hogy a hivatalos magyarázat nem állt össze logikailag, sőt, egyenesen ködös volt, Kennedy pedig igen népszerű a nép körében. 

Ettől az időszaktól kezdve kutatják a szociológusok és pszichológusok az összeesküvés-elméletek létét. Mircea Eliade román vallástörténész és író szerint, ha nincs egy népnek mítosza, teremt magának egyet.
Az AIDS-vírust szándékosan terjesztették el? Kép forrása: Wikipedia

4/6 Az AIDS-vírust szándékosan terjesztették el?

Ez az összeesküvés-elmélet az, amelyiket sok tudós is támogat. Úgy vélik, hogy az amerikai kormány fejlesztette ki, mint biológiai fegyvert, hogy a fekete bőrű népességet, a segítséget igénylő harmadik világot megtizedelje. 

Állítólag több szervezet fogott össze, melyek között a Ku-Klux-Klan is szerepel. Ennek az elméletnek az is része, hogy az AIDS-vírust börtönökben tesztelték, és két másik vírus keresztezésével (Visna és HTLV-1) hozták létre. Már ezekből az adatokból is látszik, hogy mennyire komplex egy ilyen elmélet.
A világméretű lehallgató-rendszer

5/6 A világméretű lehallgató-rendszer

Szegény nagymamámnak volt ilyen jellegű rögeszméje a szomszédokkal kapcsolatban. A lehallgató-rendszer elmélet szerint, a második világháború óta a titkosszolgálatok műholdon keresztül figyelnek mindent és mindenkit, akinek elektromos kütyüje van; az pedig már mindenkinek van. 

Annak ellenére, hogy politikuskörökben épp most zajlik egy lehallgatási botrány, mégsem gondolom, hogy bárkit érdekelne az én Facebook-posztom, vagy trécselésem a lányaimmal.
Ugyanis, ha mindent és mindenkit figyelnek, akkor a világ egyharmada titkos ügynök kellene, hogy legyen, hogy a töménytelen információt feldolgozzák. 
Ettől függetlenül hiszem, hogy vannak kiemelt személyek, akik kommunikációjára biztonsági okokból odafigyelnek.
UFO-k a föld alatt

6/6 UFO-k a föld alatt

Ez az elmélet az Atlantisz eltűnésével, a Bermuda-háromszöggel és a bolygón található hasonló tulajdonságokkal rendelkező pontokkal függ részben össze.
Ezeket a pontokat átjáróknak tartják dimenziók és/vagy a Föld belseje között, ahol idegen lények laknak, a tudtunk nélkül. 
Emiatt történnek a tengeren, bizonyos meghatározott helyen – pl. a Bermuda-háromszögben – a rejtélyes eltűnések. Ez az elmélet már korábban is létezett, a nácik okkultista társasága is hitte, hogy ez így van.
Az összeesküvés-elméletek sokasága közül némelyik mosolyfakasztó, némelyik félelmet keltő. Én csak egy kérdést szoktam feltenni, amire rögtön megadom a választ is: mit tehetek ez vagy az ellen? 
Ha ilyen precíz terve van valakiknek arra, hogy pl. elpusztítsa a világot, csak két dolgot tehetek: igyekszem minden napomat valódi boldogsággal, tartalommal kitölteni, és nem dőlök be mindennek, amit mondanak nekem.