Az erőszak és a szegénység ellen: 7 októberi világnap, amiről tudnod kell

Sándor Alexandra
Írta: ,

Az október igencsak mozgalmas hónap a világnapok szempontjából: a legtöbb embert megmozgató ügyeket mintha egytől egyig az ősz kellős közepére időzítették volna. Már azzal is sokat segítesz, ha megosztod ezeket az információkat!

Az idősek világnapja

Az ENSZ 1990-ben döntött úgy, hogy október 1-jét az idősek világnapjának nyilvánítja.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az érintett korcsoport helyzetére a társadalomban – ami hiába tűnhet egy kicsit elvontnak így első olvasásra, az öregedő népességű országokban különösen nagy szükség van az idősek fizikai és szellemi jóllétének biztosítására.

A 2014-es világnap a „Senki se maradjon le!” tematika köré szerveződik, és rávilágít, hogyan juthat minél nagyobb szerep a hatvanon felülieknek, akiknek a száma 2030-ra várhatóan már 1,4 milliárd fölött lesz.

Erőszakmentes világnap

Október 2-án, Mahatma Gandhi születésnapján tartják az erőszakmentes világnapot, amikor az indai békejogi aktivista filozófiáját felelevenítve az ENSZ tagjai felemelik a szavukat az erőszak ellen.

A szervezet 2007-es ülésén megállapodás született, hogy oktatás és felvilágosító kampányok segítségével terjesztik az erőszakmentesség princípiumát, hogy végre sikerüljön kialakítani a béke, a tolerancia és a megértés kultúráját.

„Az erőszakmentesség a leghatalmasabb eszköz az emberiség kezében. Fenségesebb a leghalálosabb fegyvernél” idézte Gandhi szavait Anand Sharma, India külügyminisztere.