7 trükk, amire az okostelefonod képes, és nem is tudtál róla

Írta: ,

Az okostelefonoknak kétségtelenül vannak hátulütői is, de tény, hogy ésszel használva őket sok dolgot megkönnyíthetnek a mindennapokban. Lehet, hogy te is folyton a telefonodért nyúlsz, ha árfolyamot váltanál, megnéznéd az e-mailjeidet vagy csak szeretnél egy gyors fotót készíteni, de arról talán eddig nem is tudtál, hogy a mobilod az alábbi trükkökre is képes. Az itt bemutatott okosságok iPhone-on egytől egyik működnek, de Androidon is érdemes kipróbálni őket.

Jelszó: számok helyett betűk

1/7 Jelszó: számok helyett betűk

A megszokott számkombináció helyett akár egy szót vagy számodra jelentéssel bíró betűket is megadhatsz kódnak. Ehhez menj a Beállítások menüben az Általános menüpontra, és válaszd a Jelkódzár alpontot.

Itt kapcsold ki az „Egyszerű jelszó” opciót, így megjelenik egy billentyűzet, amivel már bármilyen betűkombinációt beállíthatsz. Legközelebb, amikor fel akarod oldani a képernyőzárat, a gombok helyett billentyűk jelennek majd meg.

SMS-t kaptam… de mikor?

2/7 SMS-t kaptam… de mikor?

Az iMessage szolgáltatás kétségtelenül praktikus, de egy idő után idegesítővé válhat, hogy nem látod, melyik üzenet mikor érkezett, vagy te mikor válaszoltál rájuk, hiszen az üzenet alatt a dátum helyett legfeljebb a „kézbesítve” felirat jelenik meg.

Azonban, ha a képernyőt balra húzod, akkor az üzenetek mellett a hozzájuk tartozó dátum és időpont is láthatóvá válik.

Üzenet törlése

3/7 Üzenet törlése

Hosszas levelet kezdtél írni titkos imádottadnak, de aztán úgy döntöttél, egy egyszerű Mizu? is elég lenne? Egyszerűen rázd meg a telefonod, és megjelenik egy felugró ablak, a Gépelés visszavonása.

A Visszavonás gombra kattintva egy mozdulattal elvetheted az üzenetedet. Mégis meggondoltad magad? Rázd meg újra, ekkor megjelenik a Gépelés ismétlése ablak. Az Ismétlés gomb megnyomásával visszaállíthatod az eredeti üzenetedet.

Csupa nagybetű

4/7 Csupa nagybetű

Ugyan eléggé udvariatlan dolog „kiabálva” üzenetet írni, azaz csupa nagybetűt használni, de időnként, például rövidítések, betűszók esetében jól jönne, ha a mobil billentyűzetén is lenne Caps Lock.

Ha a Shift gombot kétszer egymás után, gyorsan megnyomod, akkor a következő lenyomásáig csupa nagybetűt írhatsz.

Vízszint mérő

5/7 Vízszint mérő

Használd az iPhone-odat akkor is, amikor például egy képet szeretnél feltenni a falra.

A szemmérték csalhat, de a technika sosem: az Eszközök menüponton belül válaszd ki az Iránytű alkalmazást, majd csúsztasd a képernyőt balra, így megjelenik egy vízszint mérő.

Stabilabb fényképek

6/7 Stabilabb fényképek

Téged is bosszant, hogy bizonyos szögekben szinte lehetetlen stabilan tartani a telefont, és megnyomni az exponáló gombot a képernyőn?

A hangerőt felfelé tekerő gombbal, ami a telefonod oldalán van, szintén ellőheted a fényképet, sőt, a kamerát a csatlakoztatott fülhallgató hangerő szabályozójával is elsütheted. Immár semmi nem áll a tökéletes szelfi útjában!

Gyorsabb töltés

7/7 Gyorsabb töltés

Az okostelefonok nagy problémája, hogy ha egyfolytában nyomkodod őket, gyorsan lemerülnek, és annyira hozzájuk szoktál, hogy talán már a nagymamádhoz sem találnál el a Google Maps nélkül.

Ha nincs időd órákon keresztül a töltőn hagyni a telefont, de szeretnél annyi életet lehelni belé, hogy kibírja az estét, állítsd repülő üzemmódra, amíg a töltőn van, így kétszeres sebességgel töltődik fel az akksi.