Neked mekkora az ökológiai lábnyomod? Csökkentsd le, mert megéri

Marity Mira
Írta: ,
Neked mekkora az ökológiai lábnyomod? Csökkentsd le, mert megéri

Kép forrása: Sarah Comeau/Unsplash.com

Ha egy kicsit is hiszel abban, hogy egy fecske is csinál nyarat, továbbá szeretnéd, hogy az unokáid is ingyen szívhassanak tiszta levegőt a tüdejükbe és lássanak élőben jegesmedvét, gondolkodj el egy picit az ökológiai lábnyom fogalmán.

Azt, hogy milyen mértékben gazdálkodsz az élővilág és klíma adottságaival, vagy a növényi és állati forrásokkal, megmutatja az ökológiai lábnyomod. Ez egy olyan mérőrendszer, ami rávilágít arra, hogy egyéni vagy társadalmi szinten hogyan használja valaki a természetből fakadó juttatásokat. Ha tudatos fogyasztó vagy, ez a lábnyom optimális, vagyis az életmódod egyensúlyban van a környezeteddel. Aki pazarló életvitelt folytat és nem foglalkozik a környezetszennyezéssel sem, az nagyban növeli a saját ökológiai lábnyomát.

Ez azért jelent nagy gondot, mert ha milliárdok gondolkodnak ilyen felelőtlenül, az drasztikusan kizsigereli a bolygó erőforrásait. A környezetre gyakorolt hatás nem csak abban nyilvánul meg, hogy valaki próbál takarékoskodni az energiával vagy odafigyel a környezetvédelemre, hanem abban is, hogy egy jottányival sem használ többet semmiből, mint amennyire szüksége van. A lábnyom elemzésére számos interneten található rövid teszt található– ezek közül a WWF-nek, a Természetvédelmi Világalapnak a kérdőívét ide kattintva találod.

Fogd fel úgy, hogy van egy – egyelőre még folyamatosan megújuló – készleted, ami az összes természeti erőforrásból jut neked.

A mindennapi életed során fogyasztasz vizet és levegőt, használod a nap fényét és energiáját, a szél erejét vagy az erdő fáinak légtisztító hatását.

Eszed az állati húsból készült ételeket vagy a növényi eredetűeket, ha vegetáriánus vagy.

Tehát észre sem veszed, de nap mint nap közvetlenül vagy közvetve kiveszed a részed a természeti erőforrásokból és kincsekből.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató