Oh, azok a 90-es évek! – 8 dolog, amit te is biztosan imádtál

Írta: ,

Mindegy, hogy a 90-es években még gyermek voltál, esetleg akkor élted a tini korszakodat, vagy léptél át a felnőttkorba – erre az időszakra te is biztosan nosztalgiával emlékszel vissza. Van, akinek a divat, míg másoknak a filmek vagy a zenék hiányoznak legjobban, de valószínűleg ezt a néhány dolgot te is imádtad a 90-es évek alatt!

Unaloműző játékok Kép forrása: ipdb.org

1/8 Unaloműző játékok

Még színtisztán emlékszel azokra az időkre, amikor nem volt interneted, és a számítógépet csak azért kapcsoltad be, hogy:

   1. rajzolgass a paintben,

   2. megdöntsd a rekordodat a flipper játékban.

Szinte minden ismerősöd ezzel ütötte el az unalmas perceit – már ha nem éppen az ikonikus Tetris-szel vagy a Nintendóval játszottak.


Idézd fel a kedvenc játékaidat a 90-es évekből!


2/8 Pokémon! Szerezd meg hát mind!

Emlékszel még, milyen kíváncsisággal huppantál le szombat reggel a tévé elé, hogy megnézd Ash, Brock és Misty legújabb kalandjait?

Hát még az milyen izgalmas volt, amikor megjelentek a chipsekbe rejtett Pokémon Tazo-k, és a különböző matricák!

Persze mindig az ért a legtöbbet, amelyiken valamelyik főszereplő volt, idővel pedig a cserekereskedelem is beindult, és mindenki próbálta elcserélni egy-egy értékes darabra azokat, amikből többet is sikerült összegyűjtenie.

Zene- és videokazetták fénykora Kép forrása: thelane.com

3/8 Zene- és videokazetták fénykora

Ma már csak leülünk a laptop elé, és millió számra böngészhetjük YouTube-on a zenéket. De a 90-es évek alatt közel sem volt ilyen egyszerű a helyzet!

Sokszor órákig ültél a rádiós magnó előtt készenlétben, hogy a kazettádra fel tudd venni a kedvenc dalodat – és kifejezetten mérges voltál, ha a műsorvezető még beszélt, amikor a zene már elkezdődött.

Ugyanez volt a helyzet a filmekkel is. Már előre bekészítettétek a videokazettát, hogy a tévéből felvehessétek a kedvenc meséiteket: amikor pedig szünet következett, sportolókat megszégyenítő gyorsasággal rohantatok megállítani a felvételt. Elvégre ki akarná újranézni a reklámokat is?

Ohh, azok a jó kis discmanek… Kép forrása: Pinterest, danilo2266

4/8 Ohh, azok a jó kis discmanek…

A kazetták helyét aztán rövidesen a CD-k és DVD-k vették át, és megjelentek a discmanek.

Valószínűleg te is hihetetlenül menőnek érezted magad, amikor bedugtad a fülhallgatót a füledbe, és akár az utcára is kimehettél sétálni, rajtad kívül senki sem hallotta a zenét.

Persze arra nagyon oda kellett figyelni, hogy még véletlenül se csinálj hirtelen mozdulatokat, mert a lejátszó abban a pillanatban rögtön meg is akadt.

Régi telefonok korszaka Kép forrása: insideoutstyleblog.com

5/8 Régi telefonok korszaka

Ma már a mobilunk nélkül egy lépést sem teszünk, de a 90-es évek alatt teljesen megszokott volt, hogy csak vonalas telefon volt egy háztartásban.

Amikor megcsörrent a kagyló, sosem tudtad, vajon ki hív, és nem egyszer előfordult, hogy a gyors tárcsázás során rossz számot ütöttél be.

Idővel persze megjelentek a mobilok (kezdetben a fekete-fehér, gombos készülékek), amiket nem egyedi tokokkal, hanem különböző csillogó matricákkal tudtál díszíteni. Minél feltűnőbb, annál jobb volt!

Pillangós hajcsatok Kép forrása: aliexpress.com

6/8 Pillangós hajcsatok

Az biztos, hogy a pillangós hajcsatok a 90-es években élték fénykorukat.

Szinte mindenfélét lehetett találni: kezdve a műanyag daraboktól, amik a szivárvány minden színében pompáztak, egészen a fémekig, amelyeknek még a szárnyuk is mozgott.

És bár néha csúnyán beleakadtak a hajunkba, mégis imádtuk hordani őket.

Chat helyett levelezés Kép forrása: twitter.com

7/8 Chat helyett levelezés

Ma már elég belépni a Facebookra, hogy észrevétlenül üzenetet küldjünk a legjobb barátainknak munka közben, de emlékszel még, milyen módszerrel kommunikáltál az általános iskolában?


Hogyan csetelsz? Ezt árulja el rólad a virtuális nyelvhasználatod


Volt valami izgalmas abban, ahogy apró papírfecnikre írogattatok, és próbáltátok úgy eljuttatni egymáshoz, hogy a tanárotok ne vegye észre.

Arról nem is beszélve, amikor saját titkosírást fejlesztettetek ki, hogy mások még véletlenül se derítsék ki, miről beszélgettek!

Tátika mindenek felett! Kép forrása: babble.com

8/8 Tátika mindenek felett!

Az origamik koronázatlan királya (a csákó és a repülő mellett) határozottan a tátika volt!

Csak mondanod kellett egy számot, aztán választanod egy színt (vagy formát), és máris kaptál egy üzenetet az univerzumtól.

Persze ennek sokféle módja létezett: volt, aki tulajdonságokkal írta tele, míg mások kedves, vagy éppen nem túl barátságos szövegekkel szórakoztatták magukat.