November 5: Imre névnap – Az Imrék személyiségjegyei

Balatoni Dóra
Írta: ,
November 5: Imre névnap – Az Imrék személyiségjegyei

Kép forrása: weeklygravy.com

November 5-én az Imrék ünneplik névnapjukat. Lássuk, mit jelent a nevük és milyen személyiségjegyek jellemzik őket!

Nevének eredete, jelentése Kép forrása: blog.menstylica.com

Az Imre név eredete egyelőre nem tisztázott, több elmélet is létezik arra, honnan is ered valójában. Az egyik szerint a gót Amalrich, Emmerich névből származik, ennek a latinosított formája az Emericus.

Ezek alapján a jelentése „szorgalmas”, „munkás” illetve „hatalmas, uralkodó”. Más magyarázat szerint az emir (vezér) szóból származik és a török Emre magyar változata. A 90-es években igen gyakori keresztnévnek számított Magyarországon.

Híres Imrék: Antal Imre, műsorvezető, színész, zongorista, Bajor Imre, színész, Madách Imre, drámaíró, költő, Sinkovics Imre, színész, Stendl Imre, építész, Szent Imre herceg, István király fia és Zámbó Jimmy, énekes.

Érdekesség, hogy az Imre nevet ma is számtalan magyar helységnév őrzi, gondoljunk csak többek között Pestszentimrére, Tiszaszentimrére, Mátraszentimrére vagy éppen Marosszentimrére.

Az Imrék elsődleges jellemzője a szenvedélyesség, amely gyermekkoruk óta jellemzi őket. Igaz ez rájuk a munkában és a magánéletben is.

Igazán energikusak, és soha nem térnek le arról az útról, amit kijelölnek saját maguknak.

Fontos számukra az anyagi biztonság, igyekeznek ezt megteremteni önmaguk és családjuk számára is. Tele vannak ambícióval, él bennük a vágy, hogy valami nagyot alkossanak és talán egy kicsit megváltoztassák a világot.

Minden helyzetben feltalálják magukat, soha nem esnek kétségbe, igen gyors észjárásúak.

Negatívumként azonban elmondható, hogy figyelmük gyakran elkalandozik, nehezen tudnak egy dologra koncentrálni és nem ritka, hogy türelmetlenné válnak, ha nem kapják meg azonnal azt, amit akarnak. Előfordul továbbá, hogy a hangulataik irányítják őket.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!