November 11: Márton névnap – A Mártonok személyiségjegyei

Balatoni Dóra
Írta: ,
November 11: Márton névnap – A Mártonok személyiségjegyei

Kép forrása: promod

November 11-e, Márton névnapja van, sok boldogságot minden ma ünneplőnek! Ha kíváncsi vagy, mit jelent ez a név és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a viselői, akkor olvasd el cikkünket!

Nevének eredete, jelentése és a Márton-napi hagyományok Kép forrása: lamaisondesign.tumblr.com

A Márton a latin Martinus névből ered, jelentése Marshoz tartozó, harcos. Rokonneve a Martin és a Martos, női párja pedig a Martina. Becézhetjük őket Mártonkának, Marcinak, Marcikának vagy Marcinnak.

Híres Mártonok: Karinthy Márton, rendező, Keleti Márton, filmrendező, Kalász Márton, költő, Kalmár Márton, szobrász, Szívós Márton, világbajnok vízilabdázó és Vízy Márton zeneszerző, előadóművész.

A hagyomány szerint Márton napján libát kell enni és borral koccintani, mert ha nem tesszük, egész évben éhezni fogunk. Ezután kezdődik a 40 napos adventi böjt, ezért ilyenkor rendszerint illik nagy lakomát tartani és táncos mulatságot rendezni.

A népi előrejelzés szerint, ha ilyenkor esik a hó, akkor enyhe tél várható, de ha nem, akkor igencsak fagyos hónapok várnak ránk, kemény telünk lesz.

A Mártonok általános jellemzői

A Mártonok alapvetően okos és intelligens emberek. Remekül érvelnek a vitákban is, tele vannak magvas gondolatokkal.

Fogékonyak a művészetekre, stílusuk kifinomult, jól érzik magukat akkor, ha alkothatnak.

Gyakran megihleti őket egy-egy lenyűgöző táj vagy szép tárgy, hosszan képesek gyönyörködni abban, amiben örömüket lelik.

Negatív tulajdonságaik közé tartozik, hogy meglehetősen makacsak és önfejűek. Nem hagyják befolyásolni magukat, nehéz lebeszélni őket a terveikről és szeretik a saját útjukat járni. Konokságuk néha odáig fajul, hogy még önmaguknak is nehezen vallják be, ha tévedtek.

 

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv