A férfiak kedvenc italát nő találta fel! 5 női találmány, ami megváltoztatta a világot

Kerekes Vivien
Írta: ,
A férfiak kedvenc italát nő találta fel! 5 női találmány, ami megváltoztatta a világot

A történelem órákon valószínűleg te is sokat tanultál azokról a kiemelkedő találmányokról, amelyek mára teljesen megváltoztatták az életünket. Csakhogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, mennyi hasznos tárgyat és technológiát köszönhetünk a nőknek - és nem csak a szépségápolás vagy a divat területén. Összegyűjtöttünk öt olyan elengedhetetlen találmányt, amelyről kevesen tudják, hogy valójában nem férfiak fedezték fel.

A sofőrök többsége kifejezetten szkeptikus volt, amikor 1903-ban Mary Anderson előállt a legelső, kézi ablaktörlő ötletével. Úgy vélték ugyanis, hogy sokkal biztonságosabb esőben és hóban vezetni, mint folyamatosan meghúzni egy kart, csakhogy az eltakarítsa az ablakra hulló cseppeket.

Ő viszont nem hagyta, hogy a kételkedő vélemények eltérítsék terveitől, így hivatalosan is elkészítette a törlő legelső verzióját. Elektromos párját 1917-ben készítették el, méghozzá szintén egy női feltaláló, Charlotte Brigwood által – csakhogy ezt sem övezte túl nagy népszerűség. Azonban három évvel később (amikor a szerzői szabadalom lejárt), hirtelen kezdtek elterjedni az ablaktörlők: legelőször a Cadillac autókon, majd fokozatosan a többi vállalkozás is átvette ezt a "kiegészítőt".

Úgy tűnik, már 100 évvel ezelőtt sem szívesen töltötték az emberek edények tisztogatásával az idejüket, a legelső konyhai mosogatógépet ugyanis 1886-ban fedezték fel. Kialakítását tekintve kifejezetten modern volt, hiszen csak néhány dolgot változtattak meg rajta az elmúlt évszázad során.

A feltaláló, Josephine Cochrane azért állt elő ezzel az akkoriban furcsa ötlettel, hogy megkönnyítse a cselédjei életét – ő maga sosem használta a gépet. Viszont a találmány elég volt ahhoz, hogy hamarosan meggazdagodjon belőle: sikeresen rábeszélte a hotelek tulajdonosait, hogy vásárolják meg a készüléket, a befolyó összegeknek köszönhetően pedig saját gyárát is meg tudta nyitni.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba