Urbán legenda a női szabadkőművesség? – Nem csak a filmekben és a könyvekben létezik

Marity Mira
Írta: ,

A szabadkőművességet még mindig titok és misztikum öleli körül, és van, aki nem is hisz a létezésében. A társaság pedig működik, ma már publikusan, de még zártkörűek a szertartásaik. A világ egyik vezető testvéri szervezeteként tartják számon. Eredete elveszett a sötét középkor be nem jegyzett történelmében, de nyilvánosan a 18. század elején, Angliában öltött formát. A globális szervezet több mint 3 millió tagot számlál, és vallási, politikai, etnikai és társadalmi háttértől függetlenül lehet hozzájuk csatlakozni – ha kiérdemli az ember.

A kőművesség egy markáns szimbólum

A gyökerek a középkori katedrálisépítő kőfaragók hagyományaihoz és szertartásaihoz nyúlnak vissza. Az évszázadok során a szabadkőművesség mindig arról szólt, hogy hogyan tegyék jobbá a világot.

A tagok célja, hogy életüket öt alapelv mentén éljék. Ez az őszinteség, tolerancia, testvériség, méltányosság és erkölcsiség.

Az 1800-as évek közepén a felvilágosodás eszméit követve lazult a nők és férfiak közötti társadalmi interakció, és a hölgyeket is belevonták a fraternizmusba. A szabadkőművesség által ösztönzött erkölcsi és etikai értékek egyetemesek, nem pedig nemi alapúak. A 20. század első felében már tucatnyi olyan liga és rend alakult meg a páholyon belül, amelyek női közössége karitatív szervezetekkel karöltve közösségi szolgálatot végez vagy oktatási programokban vesz részt.

Urbán legenda a női szabadkőművesség? – Nem csak a filmekben és a könyvekben létezik

Hogyan lehet valaki szabadkőműves?

Ennek több, általában altruisztikus oka lehet. Aki önzetlen és másokra tekintettel van, próbál embertársai, a társadalom és a világ javára lenni, az belépést nyerhet a társaság köreibe. Feltétele a taggá válásnak a Feljebbvalóban való hit – a tagok nem Istennek, hanem Nagy Építőmesterként aposztrofálják az égi hatalmat.

A szabadkőművesek társaságára jellemző az egymás iránt érzett barátság, a társaság olyan, mint egy érzelmi támogató hálózat. A tagok vallják, hogy mindenkinek szüksége van inspirációra és példaképre, a társaság pedig biztosítja, hogy motivációt és lehetőséget nyújtsanak a benne lévők egymásnak, vice versa.

Meglepő, hogy a mai világban hány nőnek nincs önbecsülése, és sokan nem értékelik önmagukat.

A női páholy segít abban, hogy kialakuljon az egymás iránti bizalom, ugyanakkor az önmagunkba vetett hit és az önbizalom is.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!