Urbán legenda a női szabadkőművesség? – Nem csak a filmekben és a könyvekben létezik

Marity Mira
Írta: ,

A szabadkőművességet még mindig titok és misztikum öleli körül, és van, aki nem is hisz a létezésében. A társaság pedig működik, ma már publikusan, de még zártkörűek a szertartásaik. A világ egyik vezető testvéri szervezeteként tartják számon. Eredete elveszett a sötét középkor be nem jegyzett történelmében, de nyilvánosan a 18. század elején, Angliában öltött formát. A globális szervezet több mint 3 millió tagot számlál, és vallási, politikai, etnikai és társadalmi háttértől függetlenül lehet hozzájuk csatlakozni – ha kiérdemli az ember.

A kőművesség egy markáns szimbólum

A gyökerek a középkori katedrálisépítő kőfaragók hagyományaihoz és szertartásaihoz nyúlnak vissza. Az évszázadok során a szabadkőművesség mindig arról szólt, hogy hogyan tegyék jobbá a világot.

A tagok célja, hogy életüket öt alapelv mentén éljék. Ez az őszinteség, tolerancia, testvériség, méltányosság és erkölcsiség.

Az 1800-as évek közepén a felvilágosodás eszméit követve lazult a nők és férfiak közötti társadalmi interakció, és a hölgyeket is belevonták a fraternizmusba. A szabadkőművesség által ösztönzött erkölcsi és etikai értékek egyetemesek, nem pedig nemi alapúak. A 20. század első felében már tucatnyi olyan liga és rend alakult meg a páholyon belül, amelyek női közössége karitatív szervezetekkel karöltve közösségi szolgálatot végez vagy oktatási programokban vesz részt.

Urbán legenda a női szabadkőművesség? – Nem csak a filmekben és a könyvekben létezik

Hogyan lehet valaki szabadkőműves?

Ennek több, általában altruisztikus oka lehet. Aki önzetlen és másokra tekintettel van, próbál embertársai, a társadalom és a világ javára lenni, az belépést nyerhet a társaság köreibe. Feltétele a taggá válásnak a Feljebbvalóban való hit – a tagok nem Istennek, hanem Nagy Építőmesterként aposztrofálják az égi hatalmat.

A szabadkőművesek társaságára jellemző az egymás iránt érzett barátság, a társaság olyan, mint egy érzelmi támogató hálózat. A tagok vallják, hogy mindenkinek szüksége van inspirációra és példaképre, a társaság pedig biztosítja, hogy motivációt és lehetőséget nyújtsanak a benne lévők egymásnak, vice versa.

Meglepő, hogy a mai világban hány nőnek nincs önbecsülése, és sokan nem értékelik önmagukat.

A női páholy segít abban, hogy kialakuljon az egymás iránti bizalom, ugyanakkor az önmagunkba vetett hit és az önbizalom is.

Fókuszban

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!