Női és férfilélek egysége ‒ elgondolkodtató idézetek Müller Pétertől

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Nem vagyunk egyformák, és nem vagyunk sem jók, sem rosszak. A két pólus bennünk van: a jó és a rossz, a nő és a férfi, a tettes és az áldozat, a fény és az árnyék. Ha magadba nézel, rájössz, hogy benned is megvan mindez, és ha tovább gondolkodsz, belátod, hogy bármikor átformálhatod magad. Megérted a rosszat, és rájössz, hogy a jóból lehet rossz, a rosszból pedig jó. Erről szól Müller Péter Férfiélet, női sors (Rivaldafény Kiadó, 2013.) című könyve is, amelyből a cikkünkben szereplő részleteket kiemeltük.

Teljesek vagyunk

„A lelkünk nem férfi-, vagy női lélek. Mindkét princípium bennünk van.

Az a kérdés, melyik sorsszerepet játsszuk el az élet színpadán. Ilyenkor az egyik oldalunk fénybe kerül, a másik árnyékban marad ‒ de bennünk van. Az ember: teljesség.” 

„Nincs férfilélek és női lélek ‒ csak emberi lélek van, amely a teljességnek egyik részét a felszínen megvalósítja és megéli ‒ a másikat a mélyben hagyja.

Minél fejlettebb valaki, annál inkább tud a másik nem fejével is gondolkodni. Egy férfi tud nőül, és fordítva: egy nő tud férfiul.”

Sorsfeladat és teljesség

„Ha egy nő szellemileg önmagára ébred, tudja, hogy ő, bár női sorsot él, de mégsem csupán „ízig-vérig” nő…

Az önmagára ébredt ember tudja, hogy nőnek lenni nem csupán egy biológiai folyamat végeredménye, hanem megoldandó sorsfeladata, melyet nem elég „ösztönösen” végigélnie, de tudatosan is meg kell formálnia még.

Halhatatlan szelleme dolgozik azon, hogy igazi nő legyen.

Egyre több lesz manapság az öntudatos nő.

Öntudatos pedig akkor lesz valaki, ha harmóniába hozza önmagában a külső sorsszerepét a lelkében rejlő másik nemével, és ráébred arra, hogy a jól játszott sorsszerepén túl, mindenekfelett Ember ‒ vagyis teljesség…

Csak aki több, mint nő, lehet jó feleség. És jó anya is.”