Nincs már visszaút? Gyorsabban jön a klímaváltozás katasztrófája, mint hittük

Nincs már visszaút? Gyorsabban jön a klímaváltozás katasztrófája, mint hittük

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Nincs már visszaút? Gyorsabban jön a klímaváltozás katasztrófája, mint hittük

Évek óta hallunk minden felől a globális felmelegedés veszélyeiről, de a tudósok hiába kongatják a vészharangot: szinte hihetetlen, de még mindig vannak olyan magas beosztású politikusok és döntéshozók a világban, akik azt hiszik, csak mítoszról, és nem tényről van szó. A kutatók most azt mondják: ha ma mindenki észbe is kapna, lehet, hogy már túl késő lenne.

2015 – az év, amikor igazán rosszra fordultak a dolgok

A Rolling Stone magazin hosszú cikkben számol be arról, hogy a klímaváltozásnak már nem csak a jeleit, egyenesen a következményeit is érezzük. Csak az elmúlt hónapokban Indiában és Pakisztánban ezer ember esett áldozatául a hőhullámoknak, a Washington állambeli Olympic Nemzeti Parkban emberemlékezet óta először lángra kapott az esőerdő, Londonban megdőlt a legmelegebb júliusi nap rekordja, 98 Fahrenheit-et (36,6 Celsius fok) mértek.

A The Guardian élőben blogolt a hőhullámról, de átmenetileg meg kellett szakítaniuk a közvetítésüket, mert a számítógépek szerverei túlmelegedtek – a Rolling Stone szerint ez mind azt mutatja, hogy a klímaváltozás már nem csak valami távoli, sarkköröket érintő jelenség, hanem a saját bőrünkön érezhető katasztrófa.

Július 20-án James Hansen, a NASA korábbi klimatológusa, aki a globális felmelegedést a közbeszéd tárgyává tette még 1988-ban, azt nyilatkozta, hogy egy klímatudósokból álló csapattal további vizsgálatokat folytattak, és az eredmények alapján a tengerszint tízszer gyorsabban emelkedik, mint azt az első számítások mutatták. Ez azt jelenti, hogy 2065-re 3 és fél métert is emelkedhet.

Ez a szám elsőre talán nem tűnik olyan ijesztőnek, de észben kell tartani, hogy hatalmas mennyiségű víztömegről van szó, ami már komolyan befolyásolja a klímát. A szakértők ráadásul azt mondják, a katasztrófa ezen a ponton talán már elkerülhetetlen: „Arra a következtetésre jutottunk, hogy a több méteres tengerszint-emelkedés gyakorlatilag elkerülhetetlen. Ennek következményei pedig – mind társadalmi, mind gazdasági szempontból – pusztítóak lehetnek. Nem nehéz elképzelni, hogy az evakuálásból és gazdasági összeomlásból származó konfliktusok kontrollálhatatlan helyzetekhez vezetnének, amik akár a civilizációt is veszélyeztethetik.” – mondta Hansen.

Ennél már csak rosszabb jön?

Ugyan a tudományos vita még folyik róla, elképzelhető, hogy az Egyesült Államok keleti partján tapasztalt, szokatlanul kemény telek is már a klímaváltozás jelei, és vannak, akik a hazai viharokat is ezzel a jelenséggel magyarázzák.

Eric Rignot, a tanulmány társszerzője és a NASA jelenlegi klímatudósa elmondta: a mostani adatok alapján nem sokat tehetünk a klímaváltozás megállításáért, mert a tengerszint emelkedése olyan pontra jutott, ahonnan talán már nem lehet visszafordítani a folyamatot. Ugyanakkor rámutatnak a probléma fontosságára, és ezzel is arra sürgetik a világ döntéshozóit, hogy kezdjenek jobban odafigyelni erre a jelenségre, mielőtt tényleg túl késő lesz.

Rignot hozzátette: mostani adataik azt is jól példázzák, hogy a klímaváltozás meglehetősen kiszámíthatatlan, és miközben egyes adatok talán azt mutatják, hogy van még időnk, egy újabb mérés néhány éven belül megcáfolhatja azt.

A pusztító viharok pedig az előrejelzések szerint egyre gyakoribbak és egyre szélsőségesebbek lesznek, ha nem cselekszünk.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!