Nincs izgalmasabb, mint mögé bújni: az álarc története

Jankovics Anna
Írta: ,

Nincs rejtélyesebb, titokzatosabb dolog egy álarcnál. Bármi, bárki lehet általa az ember. Álarc segítségével megélhetjük a szupergonosz vagy épp a szuperjó szerepkörét. Az álarc szituációs, fantázián alapuló játék, ami sokat segíthet… vagy épp jó móka…

A kezdetek Kép forrása: Wikipédia

Már a legelején, az őskorban is bújtak álarc mögé az emberek. A zsákmány bőrét húzták magukra, a fejükre, melynek kapcsán közelebb érezték magukat a természethez, és kicsit az elejtett állat lelkébe is bújhattak.

Ez nem csupán játék volt, hanem tisztelet is, az élet tisztelete - és varázslat, vagy annak része. A lélek kiszállt a testből, így a felöltött bőr, az azt magára húzóval újra életet kapott. Ez volt az a pillanat, ami a legközelebb volt az élet és halál mezsgyéjének vonalához, így kapott „varázsos” szerepet.

Az emberi álarcok eleinte inkább halotti maszkok voltak, megőrizve ezzel a halott arcának vonásait, de ezzel idézték meg annak szellemét is. Álarcot készítettek fából, a görögök nemesfémből, sőt, Szibériában gipszből is.

Az álarc, maszk misztikuma annyira vonzotta az embert, hogy mára számtalan okból, alkalomból készítenek szebbnél szebb, riasztóbbnál riasztóbb, vagy épp vicces darabokat. Legszélesebb körben karneválokon, színpadi darabokban használták, használják.

Anonymus, az ész álarca Kép forrása: anonymousvegan.com

Anonymus története III. Béla nevéhez fűződik elsőként.

Egy tehetséges matematikusokból álló magyar csoport is viselte ezt a nevet a múlt században.

A klasszikus Anonymus maszk a V, mint vérbosszú című filmben jelent meg. Az álarc hordója soha nem veszi le a maszkot, nem rendelkezik szupererővel, „csupán” ésszel és taktikai érzékkel.

A figura Guy Fawkes-nek állít emléket, aki 1604-ben megpróbálta felrobbantani az angol parlamentet. A köztudatban a „Guy” név „fura fickó”-t jelent, aki szembeszáll a zsarnoksággal, megteszi azt, amit más nem mer. Így jutunk el a legérdekesebb mai álarchoz, Anonymuséhoz, aki bátorságáról és eszéről híresült el.

Egy sikeres hecker csoportot képvisel. Mi Anonymus sikerének a titka? Imádjuk az álarcos igazságosztókat, akik céljukat véráldozat nélkül, ésszel érik el. Pár szóval: arctalan, névtelen, mosolygós, a nép által spontán szerveződik, és bárki válhat Anonymus-szá.