Nem hiszel a saját szemednek! 5 hihetetlen optikai illúzió

Zabolai Margit
Írta: ,
Nem hiszel a saját szemednek! 5 hihetetlen optikai illúzió

Már a Sicc könyvben is teljes áhítattal néztük, az optikai illúziók varázsa pedig azóta sem halványodott. Van, aki rajong értük, másoknak megfájdul tőle a feje - ha az idegeid nem is kötélből, de legalább teflonból vannak, akkor kattints tovább, de mi figyelmeztetünk - máshogy fogod látni a világot!

Az optikai trükkökben az a jó, hogy megtanítanak rá, hogy rengeteg dolog csak nézőpont kérdése, és hiába hiszünk annak, amit a saját szemünkkel látunk, mert még az sem csalhatatlan.

Orosz István rajza egy ház sarkát ábrázolja - de vajon egy udvart szegélyeznek ezek, vagy két utca szegletében találkoznak a falak?

Egymás felé néznek az ablakok, és egymásra néznek a galambok, vagy sohasem láthatják egymást?

Minden csak attól függ, hogy hová irányítod a tekintetedet.

Nyelvészek, irodalmárok, antropológusok, agykutatók - sokan foglalkoztak már a kérdéssel, hogy vajon azért adunk nevet egy színnek, mert látjuk, vagy azért kezdjük látni, mert neve van, és vele együtt a hozzá tartozó árnyalatot is megtanuljuk.

Nem minden élőlény lát ugyanannyi színt, ez már biztos, de a színérzékekés talán az emberi agy és szem együttműködésének is a legingoványosabb területe.

Ezen a képen például biztosan rózsaszín a háttér, de milyen színű spirálok futnak rajta? Kékek és zöldek? Tévedsz! Ha hiszed, ha nem, ez ugyanaz a szín - most már csak az a kérdés, hogy kék, vagy zöld?

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba