Négy helyesírási hiba, amit a legtöbben még mindig elkövetnek

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
Négy helyesírási hiba, amit a legtöbben még mindig elkövetnek

Kép forrása: unsplash

A helyesírás régóta vitatott téma. Valakinek érzéke van hozzá, míg valakinek sok-sok olvasás és tanulás hatására javul a helyesírása. Persze, a számítógépes helyesírás-ellenőrző programok korában felmerül a kérdés, hogy fontos-e egyáltalán. Mindenesetre mutatunk néhány tipikus hibát, amelyet nagyon sokan elvétenek. Te köztük vagy?

1. Muszáj vagy muszály?

Nagyon gyakran használjuk ezt az igénket írásban és szóban egyaránt, és talán nem túlzás állítani, hogy többször látjuk helytelenül leírva, mint helyesen, de az legalábbis biztosan igaz, hogy nagyon sokan elrontják. Ezt az eleve kissé furcsa hangzású igét a német muss sein alakból vettük át, melynek jelentése: lennie kell. Aki nem tud németül, azok kedvéért leírjuk, hogy a fenti alak valahogy így hangzik: musz zájn.

Ebből már egyértelmű lehet, hogy bizony nem az ly-os alak a helyes, a kettős betű egyébként is jellemzően a korábbi szavainkban fordul elő. A muszáj írását valószínűleg azért is ronthatják el olyan sokan, mert csupán egy betű a különbség közte és a hajótípus, azaz az uszály között, ami valóban ly-nal helyes.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv