Ne szegj törvényt az interneten se!

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Ne szegj törvényt az interneten se!
Az internet világa nyitott, talán túlságosan is, amit jól mutat, hogy a felhasználók többsége teljesen tudatlanul sérti meg folyamatosan a jogszabályokat. Elegendő azonban csak egyszer beleütközni egy ellenőrzésbe és máris perkálhatod a súlyos százezreket, milliókat.
A képek védelme
Függetlenül attól, hogy a kiválasztott fotón utal-e felirat a tulajdonosára, a kép szerzői jogvédelem alatt áll. Tehát olyat nem tehetsz meg, hogy a jól ismert keresőbe beírod a felhasználni kívánt kép kulcsszavait, majd (a megfelelő szűrők beállítása nélkül) egyszerűen kamatoztatod őket az interneten.
Értsd ezt úgy, hogy jogsértést követsz el, ha valaki más fotóját engedély nélkül beszúrod a blogodba, megjeleníted a prezentációdban, feltöltöd az adatlapodra. A képek felhasználásért vagy fizetned kell, vagy engedélyt kell kérned a tulajdonostól, vagy már eleve olyan fotókat kell keresned, amiket szabad felhasználásra töltöttek fel az internetre.
A szellemi termékek védelme
Nem is olyan régen még harsogott a sajtó a szakdolgozatokkal kapcsolatos plágiumügyek miatt, így ha csak fél füllel hallgatod a híreket is rájöhettél, hogy nem lehet „csak úgy” bármit lemásolni, hivatkozás nélkül közzétenni.
Akkor sem lesz tiéd a téma, ha minden egyes szót átfogalmazol, hiszen ekkor sem te vagy az, akinek a fejében a gondolat megfogalmazódott. Igazság szerint elsősorban ez az, amit védenek a szerzői jogok, de természetesen a kivitelezés formája sem mindegy. 

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató