Napi érdekesség: Így néztek ki hétköznapi tárgyaink, mikor feltalálták őket

Írta: ,

A minket körülvevő világ folyamatosan fejlődik, így nem csoda, hogy jó néhány gyerekkori holmink mára teljesen máshogy néz ki. Ma megszokott dolog, hogy a telefonjaink érintőképernyővel működnek, 15-20 évvel ezelőtt viszont még szinte el sem tudtuk képzelni őket vezeték nélkül. Vagy ott vannak a fényképezőgépek, amikkel lőttünk pár fotót, és napokat kellett várnunk, mire meg is tudtuk nézni őket. Belegondoltál már, vajon bizonyos tárgyaink milyen változásokon mentek át, mire felvették a mai formájukat? Most megmutatjuk, milyen volt például a legelső Barbie baba, és a fogkefe, amit 200 évvel ezelőtt használtak.

Barbie baba – Most Kép forrása: luiska.ru

1/8 Barbie baba – Most

Ha besétálsz egy játékboltba, milliónyi Barbie baba közül válogathatsz: sellőtől az ügyvéden át a szakácsig minden stílusban készítettek már legalább egy fajtát.

Szinte biztos, hogy neked is volt legalább egy kedvenc babád, amivel a legtöbbet játszottál, és ami különleges helyet foglal el a szívedben.

Barbie baba – Akkor Kép forrása: mistergiuseppe.it

2/8 Barbie baba – Akkor

A világ legelső Barbie babája viszont nem rendelkezett olyan lágy arcvonásokkal, mint utódai.

1957-ben készült el ez a darab, amit egy német képregény főszereplőjéről mintázott Ruth Handler, a játék megalkotója, később pedig lánya után elnevezte Barbarának – innen származik a már jól ismert elnevezés.

Fogkefe – Most Kép forrása: keyword-suggestions.com

3/8 Fogkefe – Most

A reggeli és esti rutin elengedhetetlen része a fogmosás, szakértők szerint pedig átlagosan 8-12 hetente (vagy amikor a sörték már szétállnak egymástól) érdemes egy újat beszerezned a maximális higiénia miatt.

De vajon régen is hasonló volt a helyzet?

Fogkefe – Akkor Kép forrása: magazinuniverse.cz

4/8 Fogkefe – Akkor

William Addist 1770-ben börtönbe zárták, a bent töltött idő alatt pedig rájött, hogy a "fogmosás" elég elavult módon zajlott – akkoriban ugyanis ez abból állt, hogy az emberek sót és kormot dörzsöltek a fogukra.

Egyik étkezés után félretett magának egy kis csont darabot, szerzett néhány sörtét, majd ragasztó segítségével összerögzítette őket; elkészítve ezzel a mai fogkefék kezdetleges változatát, amiből szabadulása után hatalmas vállalkozást állított fel.

Televízió – Most Kép forrása: ceramicaburguina.com.br

5/8 Televízió – Most

Emlékszel, hogy gyerekkorodban még milyen hatalmas volt a tévékészülék a nappaliban, és mennyire nehéz volt egyik szobából a másikba cipelni, ha esetleg vettetek egy újat?

Ma már ezek a darabok egyre ritkábbak, a helyüket ugyanis sorra veszik át a Full HD-s, LED-es, vezetéknélküli, vagy akár 3D-s televíziók.

Televízió – Akkor Kép forrása: Pinterest, Antique TV

6/8 Televízió – Akkor

A 20. században viszont nem volt ekkora választék a családok számára: a kis méretű tévében hosszú ideig csak fekete-fehér műsorok mentek, és a kép sem volt túl éles.

Ez a modern újítás akkoriban mégis hatalmas sikernek örvendett!

Plüssmackó – Most Kép forrása: twicopy.org

7/8 Plüssmackó – Most

Gyerekkorodban neked is volt egy kedvenc plüssmackód?

Esetleg még mindig megvan valahol a szekrényedben, a régi szép idők emlékére?

A boltok szinte tömve vannak a nagyobbnál nagyobb játékokkal, hiszen ez a tárgy sosem megy ki a divatból – és már több, mint 100 éve boldogítja a gyerekeket.

Plüssmackó – Akkor Kép forrása: thehistoryblog.com

8/8 Plüssmackó – Akkor

1903-ban egy játékbolt tulajdonos kirakott két plüss medvét az ablakba, „Teddy mackók” névvel.

Az ötletgazda Morris Michtom ezt megelőzően engedélyt kért az akkori elnök Theodore Roosevelttől, hogy ezt a nevet adhassa a játéknak, amibe ő beleegyezett; rövidesen pedig más játékgyártók is elkészítették a plüss mackókat.

Ez volt azonban a legelső darab!