Nem volt könnyű életük! Mi már sokkal hatékonyabbak vagyunk, mint a nagymamáink

Zabolai Margit
Írta: ,

Nem is kérdés, hogy nagyanyáink jóval több fizikai munkát végeztek annak idején, mint most mi tesszük. De hiába könnyítik meg az életünket háztartási gépek és kényelmi szolgáltatások, a modern nő feladatkörei is megnőttek, több fronton kell helyt állnunk, így az egyes munkafolyamatokra is kevesebb időnk marad, mint 50 évvel ez előtt volt. A nap azonban most is 24 órából áll, így a modern nők rá vannak kényszerítve, hogy sokkal hatékonyabbak legyenek. (X)

Multitasking minden téren

Nagyanyáinkat talán még nem segítették háztartási gépek és nem kaptak szeletelt felvágottat a boltban, de jellemzően – ha nem is mindenhol – a nők otthon voltak, és a háztartás vezetése volt az egyetlen feladatuk. Tény, hogy ezen a téren kimaxolták a multitaskingot, olyan praktikáik voltak, amelyek nekünk ma már talán eszünkbe sem jutnának, gyakorlatilag mindenféle maradékot felhasználtak és a házimunka folyamatait összehangolták.

A krumplihéjból például ablakpucoló főzetet készítettek, a begyűjtött esővízzel virágot locsoltak, és egyáltalán úgy szervezték a mindennapjaikat, hogy a lehető leginkább idő- és költséghatékony módon vezessék a háztartást.

Ma sok mindent kényelmesen meg tudunk venni a boltban és nem is kell kézzel mosnunk vagy akár mosogatnunk, de azért ma is össze kell hangolni, hogy otthon legyünk, mikor lejár a mosógép, valaki elvégezze a bevásárlást, a gyerek se várjon a suli előtt és még a munkahelyünkön is betartsuk a határidőket.

A multitasking tehát nem szűnt meg, csak több helyre terjedt ki: míg a mosógép jár, átszaladunk bevásárolni, hazafelé felvesszük a gyereket edzésről és amíg megengedjük a fürdővizet, még megválaszolunk néhány munkahelyi emailt az okostelefonunkról.

Nem volt könnyű életük! Mi már sokkal hatékonyabbak vagyunk, mint a nagymamáink

Kép: everett225/depositphotos.com

Döntések és felelősség

Persze, régen is sokféle család létezett, de mégis leginkább az volt a jellemző, hogy egy nőnek legfeljebb csak a háztartás ügyeiben kellett döntéseket hoznia, legfeljebb az erre szánt pénz fölött rendelkezhetett, de hogy mekkora összeg állt a rendelkezésére, még az is inkább a pénzkereső férj döntése volt. Manapság a nők saját karriert építhetnek, de ha úgy döntenek, hogy ők lesznek azok, akik otthon maradnak gyereket nevelni és háztartást vezetni, akkor is sokkal nagyobb a beleszólásuk a család életének alakulásába.

Ma már a nők döntéseket hoznak meg nem csak a költségvetéssel, gyerekneveléssel és a háztartással kapcsolatban, de mindeközben a munkahelyükön is helyt állnak, így egyszerre jóval több minden van a tányérjukon, több döntést kell hozniuk, több összefüggést kell átlátniuk és jóval nagyobb rajtuk ezek nyomán a felelősség is. Azokra a kérdésekre, amelyek korábban kizárólag a férfiakra tartoztak, ma már ugyanúgy megadja egy nő is a választ.

Nem volt könnyű életük! Mi már sokkal hatékonyabbak vagyunk, mint a nagymamáink

Kép: everett225/depositphotos.com

Percek alatt vacsorát teszünk az asztalra

Míg nagymamáink idején egy vasárnap komplett programját kitette, hogy étel kerüljön az asztalra, mert hajnalban keltek, hogy mire a család ébred, kisüljön a kalács, mire a többiek befejezték a reggelit, ők már a húst panírozták és a húslevest főzték, ebéd után pedig éppen csak elmosogatni volt idő, mielőtt hozzáálltak volna a vacsora előkészítésének, manapság már akár percek alatt megoldjuk az otthoniak étkeztetését.

Akár menet közben is tudunk ételt rendelni házhoz, ami az ajtónkban is lesz, mire hazaérünk, vagy vásárolhatunk kész élelmiszereket is, így a vasárnapi nagybevásárláskor az ebédet vagy az uzsonnát is letudhatjuk, mégis finomat és frisset teszünk az asztalra.

A SPAR enjoy. termékei például változatos megoldást kínálnak, a többféle szendvics és saláta között a család minden tagja megtalálja azt, ami neki is ízlik. Így a mindennapok sokkal többről is szólhatnak, mint arról, hogy a konyhában állsz.

 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!