Mitől sárga a répa, és mitől székely a káposzta? Az ételek nevei innen származnak

Írta: ,

Vannak élelmiszerek, ételek, melyek eredetét legendák övezik. Ilyen a sárgarépa, vagy a kifli, ételek közül pedig a székelykáposzta – ami nem székely. Aztán ott van a pizza és a bejgli is, amelyeknek történetük van...

Miért kifli a kifli?
A kifli német eredetű, ahogy neve is: Gipfel. Azt jelenti: félhold. Egy bécsi mester, Wendler készített először kiflit, 1529-ben, amikor is Bécs visszaverte a törököket, mivel a város falain kívül lévő Szt. István templom tornyára visszakerült a kereszt, a félhold helyett.
 
Egy másik történet szerint Kolschitzky, bécsi kávéház-tulajdonos nevéhez fűződik a kifli, aki úgy gondolta, hogy a bécsiek túl sokat koplaltak a törökök miatt. Így – gyakorlatilag – megetette velük a félholdat.
 
Írásos adatok viszont azt támasztják alá, hogy már a török támadás előtt 500 évvel ismert volt a kifli Ausztria területén. Párizsba Marie Antoinette által jutott el, csak ott croissant-ként ismert, ami szintén félholdat jelent.
Sárgarépa, ami nem sárga

A sárgarépa eredetileg lila volt. Úgy vélik, hogy Kr.e.

5000 környékén már használták étkezésre, a mai Afganisztán területén, de Egyiptomban és Görögországban is vannak erre utaló jelek. 

A növény a népszerűséget élettani hatásainak köszönheti, így gyorsan elterjedt – 1100 körül már a spanyolok is ismerték. És mitől lett sárga a répa? 
 
A 16. században egy holland nemesítő által, aki a sárga színt preferálta, hazafias érzelmei miatt. Onnan pedig az egész világon elterjedt. A legismertebb sárgarépa a nantes-i karotta, melyet 1864. óta jegyeznek.