Mitől férfi a férfi? A Férfiak Klubja

Jankovics Anna
Írta: ,
Mitől férfi a férfi? A Férfiak Klubja

Be kell ismernem: rajongok a férfiakért. A szexista hangnemet mellőzve, magáért a férfi nemért. Minden nő vágya, hogy felnézhessen valakire, hogy tisztelhessen valakit, úgy igazán. Szeretem, ha kinyitják az ajtót előttem, szeretem a kézcsókot, a megnyugtató férfi erő biztonságát. De mitől férfi a férfi?

Férfiak Klubja

Ez a klub több, mint 10 000 tagot számlál mára egy közösségi oldalon. A klub nem csak itt létezik, honlapjuk is van. Nem hímsovinizmusról van szó, nem a férfinem fellázadásáról - ha lehet ilyet mondani.

Bemutatkozójuk szerint, egy olyan közösséget szeretnének létrehozni, ami a férfi értékek visszaállítására, megőrzésére, örökítésére hivatott. Ebben a mondatban minden benne van, amire egy nő vágyhat, ha a férfi nemre gondol. Végre történt valami fontos, ami arra irányul, hogy jól tudjon együtt működni férfi és nő.

Miért lettek mások a nők?

A kezdeti feminista megmozdulások után a kereskedelem felismerte, hogy a legjobb piac a nő. A kereskedelem nagy része a nőre, a női gondolkodásra, a nő igényeire épül, hiszen még mindig ott van a női szerep, a család ellátása és annak összetartása. A szánk is nagyobb lett, talán el is szemtelenedtünk.

Meg kellett védeni magunkat a férfimutánsoktól, akik visszaéltek az alapvetően a férfiak által mozgatott világban a női gyengeséggel. Mi nők, általánosítottunk, leegyszerűsítettük a férfiak szerepét, miközben mindig igazi férfira vágytunk. Ez önvédelem volt, de nem vitt előrébb minket.

Gondolatok egy rádióműsorból

A férfi és női szerepek taglalása az, ami először felkeltette a figyelmemet. Úgy fogalmaztak a műsorban, hogy a régi rendszer szerint a nő a kapun belül volt úr, a férfi pedig kapun kívül. Azaz, a férfi a földeken megteremtette a család megélhetéséhez szükséges javakat, míg a nő a kapun belül rendelkezett ezekkel a javakkal, elosztotta azt.

Azt, hogy ki, hol volt ,,főnök”, tiszteletben tartotta mindkét fél - tehát összedolgoztak, és mindenkinek meg volt a maga munkája, irányítása, felelőssége, ezáltal a helye is a családban és az életben.

A munkáról pár gondolat

A műsorban az is szóba került, hogy milyen hozzáállással végezzük a munkánkat a családban, a családért. Ma a munkát - mondjuk, legyen szó házimunkáról - kiosztjuk a családban, kényszerűség szerint, mert el kell végezni, hogy működjön a család, mint háttér. Régen ez úgy működött, hogy ki milyen munkát vállal a családért.

Tehát, ha az embernek nem fűlött a foga a dologhoz, akkor is tudta, hogy egy fontosabb cél érdekében tesz - így lett öröm a ,,nemszeretem” munkából is.

A férfi úriember?

Mára a férfiak megítélése, az általánosítás miatt olyan szintre csúszott le, hogy az úriember fogalma helyettesíti a férfi fogalmát. Az úriember régen egy rang volt, mely azt feltételezte az illetőről, hogy minden esetben, becsületesen cselekszik, nemre való tekintet nélkül minden emberrel, saját szigorú etikai szabályai szerint. Ez feltételezte azt is, hogy egy nővel is ilyen módon bánik, de nem ez volt az elsődleges szempont. A férfi fogalma más.

Nem szükséges régi értelemben vett úriembernek lenni ahhoz, hogy férfi legyen valaki - hiszen a férfi az nemet is(!) jelöl, tehát itt első sorban a nővel kapcsolatos etikus viselkedés a lényeg, nem a világmegváltás. Ez a két fogalom szorosan összefügg, ezért keveredik.

A Férfiak Klubjának küldetése (részlet)

,,Hozzunk létre új egyességet férfi és nő között! A mostani mesterségesen szított háborús állapot, a férfiak állandó és általános degradálása és a szétzilált férfi-nő helyzet nem engednek életteret a párkapcsolatainknak, családjaink boldogságának!”

Kedves nőtársaim! Ki az közülünk, aki ezzel a mondattal nem ért egyet? Ezzel a problémával küzdünk minden nap. Ne szegje senki kedvét az, hogy ez a mondat egy férfinak jutott épp eszébe!

Értékek

Valójában ez a klub a hagyományos értékrendre épül, egymás megbecsülésére. Gondolatokat ébreszt, hogy miért nem működik a mostani férfi-nő együttélés, és a régi mért működött. Nem akarja megmondani, hogy mit tegyünk - azt szeretné, ha gondolkodnánk.

Ez által lehetőségünk lesz arra, hogy belássuk hibáinkat - akár kollektív hibáinkat, melyekbe minden nap belesétálunk, mert így szoktuk meg. Viszont, ha gondolkozunk, elindulunk a változás útján, hiszen nézőpontunk is kimozdul a holtpontról. Ez egy lehetőség: a boldogabb élet lehetősége.

Miért fontos ez a klub?

A 10 000-es létszám azt feltételezi, hogy mindenki, akinek már van tapasztalata a mai férfi-nő kapcsolatról, előbb-utóbb rádöbben arra, hogy valami nem jó, nem működik. A szüleire, nagyszüleire, azok nehézségekkel teli, de jól működő életére gondol. Ezek az életutak más etika szerint működtek.

Ezek az értékek azok melyek nyomokban még fellelhetők nőkben és férfiakban. Össze kell ezeket az értékeket gyűjteni, erősíteni kell azokat, gyakorolni kell azokat és tovább kell adni a következő generációnak - mielőtt az enyészeté lesznek.

Fejlődési lehetőség

A klub oldalán egyszerű klikkeléssel lehet véleményt nyilvánítani fontos kérdésekről - teszt formájában -, és aki akar, az kommentet is írhat. Így olyan férfi-nő kapcsolatot érintő komoly társadalmi problémák ,,átbeszélésére” van lehetőség, melyekre eddig nem került sor.

A kérdések rámutatnak olyan nézőpontból is a gondokra, mely gondolatokat ébreszt, így közelebb visz a megoldáshoz - közelebb viszi a nőt és férfit is egymáshoz.

Nincs férfi nő nélkül

A férfi a nőn keresztül férfi, hiszen, ha nincsenek nők, nincs értelme a férfi szerepnek. Természetesen ez visszafelé is igaz. Nők szokták mondani, hogy akkor tud nő lenni egy nő, ha van egy olyan férfi, aki mellett nőnek érezheti magát. Ez visszafelé is igaz.

Tegyük fel magunknak a kérdést, mi nők: mikor kérdeztük meg a hozzánk tartozó férfit, hogy milyen érzés neki férfinak, férjnek, apának lenni? Persze várhatunk arra is, hogy hasonló kérdést tegyen fel nekünk a férfi, de miért várnánk, hogy ő tegye meg az első lépést? Hiszen mindketten ugyan olyan boldogok akarunk lenni. Ne csináljunk ebből presztízskérdést.

Érdekes és jó meglátások - kedvcsinálónak

,,Ha egyértelmű a férfi-nő kapcsolat célja, és meg van az egyéni szándék, akkor újra és újra meglátják a módját, hogy ezt hogyan valósítsák meg együtt.”

,,Ha azt szeretnéd, hogy egy férfi akarjon valamit, csak arról kell gondoskodnod, hogy az a valami nehezen elérhető legyen.” (Mark Twain)

,,A hím és a férfi között akkora különbség van, mint a szén és a gyémánt között.” (Marie Clarence)


Számos interjú található az oldalon, olyan férfiakkal, akik meg akarják őrizni a férfiértékeket. Többek között van fenn interjú Abaházi Csabával, Böjte atyával, Erőss Zsolttal, Palkovics Krisztiánnal. Az interjúkat csak a klub tagjai nézhetik meg. A jó hír az, hogy bárki lehet tag, ám a klub az oldalán kijelenti, hogy mindenkire nincs szükségük: a cél a közösség eredményessége - tehát nem elsősorban a népszerűség. Az oldalról a kedvenc mondatom: Építsük együtt a Férfit A Nőért és a jövő generációkért!


 

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?