Mit jelent valójában, ha a halálodról álmodsz?

Írta: ,

Saját halálunkról álmodni lehet félelmetes, de akár felszabadító élmény is. De mire utalnak valójában ezek az álmok? A válaszra ezúttal nem az álmoskönyvben, hanem a psychologytoday.com-on leltünk rá.

Út a tudatalattiba?

Freud óta sokan gondolják, hogy az álmok valójában a tudatalattihoz vezetnek, olyan vágyakat vagy félelmeket mutatnak meg, amelyeket ébren töltött óráinkban elrejtünk, nem merünk rájuk gondolni vagy szembenézni velük.

Az elméletet azonban sok kritika is érte; az egyik legismertebb ellenvélemény szerint az álmok valójában csak felvillanó képek az agyban, esetlegesen előbukkanó információk vagy emlékek, amiket megpróbálunk valamiféle történetté rendezni, hogy értelmet találjunk bennük. Bár ezt a teóriát ma sokan elfogadják, tény, hogy Freud elképzeléséhez hasonlítva, ami szerint az álmok valamilyen izgalmas átjárót nyitnak a tudatalattiba, az, hogy a képeket dopaminok, szerotonin és glutamát okozza, meglehetősen kiábrándítónak és unalmasnak tűnik.

Üzenetet hordozhatnak

Függetlenül attól, melyik elméletet követjük, az álmoknak igenis lehet üzenete – egyrészt érkezhetnek ezek a tudatalattiból, másrészt mi dönthetünk úgy, hogy értelemmel töltjük meg a véletlenszerűen előbukkanó képeket.

Mivel az álom maga valóságosnak tűnik, sokszor hajlamosak vagyunk spirituális jelentést tulajdonítani neki; nem véletlen például, hogy a Bibliában Isten is gyakran az álmokon keresztül jelenik meg – fejtegeti a psychologytoday.com cikke.

A halál nem csak az élet velejárója, de egyúttal a legnagyobb félelem is, valami, amivel szemben nincs és nem is lehet tapasztalatunk, valami, ami örök megmagyarázhatatlan rejtély marad. Saját halandóságunkra nem szívesen gondolunk, mégis befolyásolja a döntéseinket – nem akarok egyedül meghalni, egyszer élünk, szeretnék hagyni valamit magam után, nem tehetem, mert halálfélelmem van tőle – ezért nem meglepő, hogy az álom tudattalan állapotában is megjelenik.

De mit jelentenek a halálunkról szóló álmok?

A pszichoterápia az utóbbi években elmozdult attól a merev állásponttól, miszerint minden álomnak a jelentését a terapeutának kellene megfejtenie, és inkább arra összpontosítanak, hogy a páciens saját maga próbálja értelmezni az álmait.

Mit gondoltál, amikor álmodban úgy érezted, meg fogsz halni, esetleg meg is haltál? Megijesztett, hogy mindennek vége, és te még nem is éltél igazán? Vagy képes voltál elfogadni a megváltoztathatatlant, és békésen, nyugalommal fogadtad azt, ami rád vár? Gondoltál valamire, érezted úgy, hogy van még feladatod, amit el kellett volna végezned?

A pszichoterápia szerint talán nem is annyira magának az álomnak van fontos üzenete, hanem annak, amit közben, illetve ébredés után érzel. A halállal kapcsolatos fantáziák, így az álmok esetében is valójában az élet értelmét találhatod meg. Megtapasztalni a saját halálunkat, mielőtt az bekövetkezik, akár egy mély meditáció, akár egy álom következtében, nem csak a halálhoz, de az élethez való viszonyodat is megváltoztathatja – áll a cikkben.

Forrás: psychologytoday.com