Mindennapi tárgyak olyan közelről, ahogy még sosem láttad őket – Te hányat ismersz fel közülük?

Írta: ,

Mennyire hiszel a szemednek? A legtöbben erre az érzékszervünkre támaszkodunk a legerősebben, pedig nagyon sok minden van, amit homályban hagy előttünk. Az alábbi dolgokat például biztosan láttad már – de észrevetted azt is, ami a mikroszkóp alatt válik láthatóvá bennük?

Kép forrása: flickr.com

Minden nap találkozol vele, lehet, hogy ezt a cikket ebédszünetben olvasgatod és most is ott van az asztalon, mégsem ismered fel? Ezen a képen közönséges konyhasó van, de olyan közelről fényképezték, hogy láthatóvá váltak az apró szemcsék szögletes formái.

Kép forrása: micro.magnet.fsu.edu

Rendben, ehhez igazi függőnek kell lenni, hogy felismerd, és talán még úgy sem menne. Ezen a képen koffein van, csak éppen a mikroszkóp alatt. Ezeket a színeket látva már nem is olyan csoda, hogy olyan jó kedved lesz a reggeli kávédtól, nem igaz?

Kép forrása: lostateminor.com

Nem, ezek nem Cousteau kapitány elveszett kincsei, csak egyszerű, közönséges homok – 250-szeres nagyításban. Egyszerre szép és fájdalmas, hogy mennyi kincs hever előttünk, amit műszer nélkül, szabad szemmel esélyünk sincs meglátni.

Kép forrása: imgur.com

Idén nem sokat láttunk belőle, de attól talán még felismered – ez nem más, mint egy közönséges hópehely. Egy a millióból, mégis teljesen egyedi, de csak mikroszkopikus nagyításban látszik meg igazán, milyen különleges.

Kép forrása: webdesignledger.com

Rendben, jöjjön valami egyszerűbb! Azt, hogy ez egy színes ceruza, talán nem nehéz felismerni, de láttad már valaha, hogy röpködnek körülötte a színes forgácsok, amikor a papíron végighúzod? Emberi szemmel nézve teljesen békés jelenet, közelről figyelve egy akciófilmbe is beleillene!

Kép forrása: microscopy-uk.org.uk

Nem, ez itt nem jégkristály és nem is filmre kapott szellembirodalom, egyszerűen csak C-vitamin. Lehet, hogy neked is ott van a fiókodba zárva ez a varázslat?

Kép forrása: myemail.constantcontact.com

Nem, ezek itt nem titokzatos, űrbéli bolygók egy távoli galaxisban, egyszerűen csak színes szappanbuborékok itt, a nagyon is hétköznapi, földi valóságban.

Kép forrása: speckyboy.com

Egy egzotikus állat bőre? Kráterekkel pettyezett sivatagi táj? Keltetőbe helyezett űrlény-tojások? Nem, csak egy eper. Sosem gondoltad volna, hogy ilyen izgalmas is lehet, ugye?