Minden idők 5 legbotrányosabb fotósa: arcpirító képeket készítettek

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:

Cuki babafotók, mosolygós esküvői képek és céges karácsonyi partik – ezek azok a témák, amiket az alábbi fotósok nem vállaltak, helyette viszont készítettek olyan képeket, amelyek akár teljes egészében átformálták azt, ahogyan ma a vizuális művészetekről beszélünk.

Fényképezte Andy Warholt, Deborah Harry-t és Patty Smith-et, portréfotóival elismert részese lett a New York-i vizuális művészeknek, de sokaknál kiverte a biztosítékot homoerotikus vagy szadomazochista képeivel, amelyekkel az amerikai kultúrháború első sorába állt.

1989-ben egy múzeum kitiltotta a szóló kiállítását, és ezzel szenvedélyes párbeszéd indult meg az úgynevezett „obszcén” művészet állami támogatásáról. Mapplethorpe fényképeivel mindenképpen hozzájárult ahhoz, hogy a művészet határairól és az alkotás szabadságáról beszélni kezdjünk.

Ja, és készített magáról egy önarcképet, amin a kamera felé fordított ánuszába helyez egy ostort.

Ha már a határok feszegetéséről van szó…

Nem csak vallási csoportokat haragított magára a Piss Christ című képével, Serranonak egész sorozatai vannak, amelyek megosztják a közönségét, ki gusztustalannak, ki megindítóan szépnek találja például a The Morgue (Hullaház) című sorozatának fotóit, amelyben gazdag színekkel, klasszikus festmények kompozícióit megidézve fényképezi a holttestek apró részleteit, például egy vágást vagy egy kis sebet a hófehér, márványos bőrön, amik már nem véreznek…

Úgy használom a fényképezést, ahogyan egy festő használja a vásznát” – mondta egyszer a munkáiról.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!