Mikor hívtad utoljára a nagymamádat? Itt egy tudományos ok, amiért ma kellene!

Zabolai Margit
Írta: ,

A tudósok eddig is sejtették, hogy a szociális kapcsolatok ápolása, illetve az aktív időskor segít megőrizni a szellemi frissességet, de egy új kutatás végül igazolta is ezt: azok az idősek, akiket gyakrabban látogatnak meg, kevésbé hajlamosak a depresszióra.

Boldogabbak, akiket hetente háromszor látogatnak

A University of Michigan kutatásában 55 ezer, 50 évnél idősebb felnőttet vizsgáltak, és arra jutottak, hogy azok, akik hetente legalább háromszor szociálisan aktívak, kevésbé hajlamosak a depresszióra. A kutatók állítják, az eredmény eddig is valószínűsíthető volt, de ez az első tanulmány, ami tudományosan is alátámasztja a feltevést.

Az eredmények szerint azoknál az időseknél, akiket a családjuk hetente legalább háromszor meglátogat, 6,5% a valószínűsége depresszió kialakulásának, míg ez az arány 11,5% azoknál, akiket ennél ritkábban látogatnak meg.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy 50 és 69 év között nagyon sokat jelent a depresszió megelőzése szempontjából az is, ha az időskorúak a barátaikkal találkoznak, 70 év fölött azonban ez már inkább a családi látogatásokra igaz.

Az e-mail és a telefon nem az igazi

Sok idős van, akik számára az e-mail és a telefon használata problémát okoz, de a tanulmány azt is kimutatta, hogy ha meg is tanulják kezelni ezeket az eszközöket, a digitális kommunikáció akkor sem helyettesítheti a személyes találkozást. A kutatók szerint a gyakori telefonálás nem mutatott olyan, a depresszió valószínűségét csökkentő hatásokat, mint a személyes kontaktus.

Ha tehát az elmúlt napokban még nem tetted, itt az ideje, hogy felhívd a nagymamádat – de lehetőleg inkább csak azért, hogy megbeszéld vele, mikor látogatod meg személyesen is.

A tanulás és a hobbik is segíthetnek

Ahogyan a szociálisan aktív státusz segíthet távol tartani a depressziót, úgy más tevékenységek az időskori demenciát lassíthatják le. A nyelvtanulás ebben az életszakaszban például remek hatással van az agyra – lehet, hogy egy 80 éves kezdő nyelvtanuló nem sajátítja el teljesen az új nyelvet, de a gyakorlás segít frissen tartani meglévő tudását, és megőrizni kommunikációs kompetenciáit.

A legtöbb hobbi szintén jó hatással van az érzelmi és értelmi állapotra, amennyiben valamilyen aktív tevékenységet jelent. Különösen sokat segíthet például a keresztrejtvények fejtése, a sakk, de bármilyen társasjáték vagy akár a kertészkedés is frissebbé tehet.

Ha van rá lehetőség, biztasd te is a nagyszüleidet, szüleidet arra, hogy idős korukra se zárkózzanak el a világ elől. Így nem csak az ő mindennapjaik lesznek szebbek, hanem te is tovább oszthatod velük meg az örömeidet.