Miért ragadós a nevetés? 5 titok az emberi testtel kapcsolatban, amire a mai napig nem tudják a tudósok a választ

Szirák Viki
Írta: ,

Noha az egész életünket egy emberi testben töltjük le, ez még nem jelenti azt, hogy pontosan meg is tudjuk érteni, milyen folyamatok játszódnak le bennünk. Ez alól pedig a tudósok sem kivételek: noha már számtalan izgalmas felfedezést tettek az emberi szervezettel kapcsolatban, mégis van számtalan olyan kérdés is, amire sosem sikerült megtalálniuk a választ. Legalábbis egyelőre!

Azt már tudjuk, hogy az ujjlenyomatunk olyannyira egyedi, hogy még az ikertestvéreké sem egyezik meg, így nem véletlenül használják azonosításra.

De egyáltalán miért van ezekre szükségünk?

Hosszú ideig a kutatók azt gondolták, ezek a kis vonalak segítenek az ujjaknak erősebben megfogni tárgyakat, de aztán kiderült, hogy egy teljesen sima felületű ujjal ezt sokkal erőteljesebben tudnánk megtenni.

Noha létezik néhány feltevés (például hogy ezáltal kevésbé vagyunk érzékenyek az érintésekre), a tudósok még mindig nem tudják, miért alakult ki, és mi a funkciója.

Olyannyira megszoktuk már, hogy van, aki jobbkezes, és van, aki csak bal kézzel tud írni, hogy bele sem gondolunk, vajon mi ennek az oka.

Az evolúciónak köszönhetően rengeteget fejlődtünk, így sokakban felmerült már a kérdés: miért nem áll már fent az az állapot, hogy mindkét kezünk ugyanannyira domináns?

Hiszen vannak olyan emberek a világon, akik már képesek jobb és bal kézzel is írni!

Sajnos még tudósok sem tudják, mi lehet az oka ennek, de folyamatosan kutatják, így remélhetőleg előbb-utóbb sikerül választ találniuk a kérdésre.