Miért ragadós a nevetés? 5 titok az emberi testtel kapcsolatban, amire a mai napig nem tudják a tudósok a választ

Írta: ,

Noha az egész életünket egy emberi testben töltjük le, ez még nem jelenti azt, hogy pontosan meg is tudjuk érteni, milyen folyamatok játszódnak le bennünk. Ez alól pedig a tudósok sem kivételek: noha már számtalan izgalmas felfedezést tettek az emberi szervezettel kapcsolatban, mégis van számtalan olyan kérdés is, amire sosem sikerült megtalálniuk a választ. Legalábbis egyelőre!

1/5 Miért vannak ujjlenyomataink?

Azt már tudjuk, hogy az ujjlenyomatunk olyannyira egyedi, hogy még az ikertestvéreké sem egyezik meg, így nem véletlenül használják azonosításra.

De egyáltalán miért van ezekre szükségünk?

Hosszú ideig a kutatók azt gondolták, ezek a kis vonalak segítenek az ujjaknak erősebben megfogni tárgyakat, de aztán kiderült, hogy egy teljesen sima felületű ujjal ezt sokkal erőteljesebben tudnánk megtenni.

Noha létezik néhány feltevés (például hogy ezáltal kevésbé vagyunk érzékenyek az érintésekre), a tudósok még mindig nem tudják, miért alakult ki, és mi a funkciója.

2/5 Miért van domináns kezünk?

Olyannyira megszoktuk már, hogy van, aki jobbkezes, és van, aki csak bal kézzel tud írni, hogy bele sem gondolunk, vajon mi ennek az oka.

Az evolúciónak köszönhetően rengeteget fejlődtünk, így sokakban felmerült már a kérdés: miért nem áll már fent az az állapot, hogy mindkét kezünk ugyanannyira domináns?

Hiszen vannak olyan emberek a világon, akik már képesek jobb és bal kézzel is írni!

Sajnos még tudósok sem tudják, mi lehet az oka ennek, de folyamatosan kutatják, így remélhetőleg előbb-utóbb sikerül választ találniuk a kérdésre.

3/5 Miért ásítunk?

Már az anyahméhben is ásítanak a kisbabák, de hogy miért, azt senki sem tudja.

Ahogy azt sem, hogy a hétköznapok során miért van a testünknek szüksége erre.

Persze valószínűleg te is hallottál már számtalan felvetést ezzel kapcsolatban: hogy azért ásítasz, mert nagyon álmos vagy, unatkozol, vagy mert az agyadnak szüksége van több oxigénre.

De az igazság az, hogy eddig nem létezik olyan teória, amelyik 100 százalékosan alátámasztható lenne!

4/5 Miért van a testünkben sok vírus és baktérium?

Az emberi testben rengeteg mikróba él, de azt valószínűleg te sem sejtetted, hogy ezek tényleg rengetegen vannak.

Olyannyira, hogy valószínűleg a súlyodból jónéhány dekát ezek tesznek ki!

Noha vannak olyanok, amelyeknek a jelenléte elengedhetetlen, hiszen segítik az emésztést, begyógyítják a sebeinket és felveszik a küzdelmet más megbetegedésekkel, de vannak olyan vírusok is az emberi szervezetben, amelyeknek funkcióját mai napig nem tudjuk.

5/5 Miért olyan ragadós a nevetés?

Észrevetted már, hogy amikor beszélgetsz a legjobb barátnőddel, és ő elkezd nevetni, te is így teszel?

Szakértők már felfedezték, hogy az ehhez hasonló erős érzések azt váltják ki az agyadból, hogy kezdjen el összehangolódni a másikéval; ezért van az, hogy ha valaki röhögőgörcsöt kap melletted, neked is nagyon kell nevetned.

Pszichológusok már felfedezték, hogy az emberek harmincszor többet nevetnek egy nagyobb társaságban, mint ha egyedül lennének, és ilyenkor az agyad endorfint termel, ami segít abban, hogy nyugodtabb legyél.

Így még ha nem is tudjuk, miért ragadós a nevetés, legalább azt tudjuk, hogy nagyon jót tesz a szervezetnek!