Miért nem értjük meg egymást? X, Y és Z generációk egymás közt

Göcző Nóra
Írta: ,
Miért nem értjük meg egymást? X, Y és Z generációk egymás közt

Megdöbbentő és valljuk be, szórakoztató megfigyelni, hogy egy nagyobb családi összejövetelen mennyire másként viselkednek a jelenlévők, ha különböző generációkhoz tartoznak. A korábban 25 évre becsült generációváltás mára 15 évre csökkent, magyarázva ezzel az eltérő kommunikációs szokásokat, a változó párkapcsolati elvárásokat és az életről való felfogásbeli különbségeket.

Az nem újdonság, hogy a fiatalok nehezen fogadják el az idősebbek normáit, emiatt lázadónak, sokszor tiszteletlennek vélik őket az idősebbek. Ahogyan nem változott az sem, hogy a feltörekvő nemzedék számára kinyíló világ sokkal gazdagabbnak, sokrétűbbnek, színesebbnek tűnik, mint az előző generációké volt. A konfliktust általában az okozza, hogy a híd, amely összeköti a különböző évtizedekben születetteket, sokszor túl vékony, ingatag. A felek csak nézegetik egymást a túlpartról, nem tudják, hogyan létesítsenek egymással kapcsolatot.  Ez még a jobbik eset, mert legalább van szemkontaktus. Ám az okostelefon vagy a tablet kijelzőjébe bújt fiatalokkal még ez a próbálkozás is komoly elszántságot igényel.

Az X-generáció tagjai a mai negyvenesek (kb. 1965-1979 között születtek). Félig-meddig az információs világba nőttek bele, rutinos internethasználók, de a GPS mellett még a papír alapú térképek is ott pihennek a kesztyűtartóban.

Nem ragaszkodnak a digitális kultúrához, ha munkájuk ezt nem követeli meg, ők az úgynevezett digitális bevándorlók. Személyes kapcsolataikat igyekeznek minél inkább ápolni, fontosak számukra a négyszemközti vagy társas beszélgetések, melyeket heti találkozásokkal erősítenek meg.

Az X-generáció Magyarországon a rendszerváltás idején vált nagykorúvá. A gyermekként megismert világ szabályai akkor hirtelen érvénytelenné váltak, az új világ viszont még kiismerhetetlen volt számukra.

Közösségi gyermekkort éltek, jó érzéssel töltötte el őket az összetartozás, a mainál jóval nagyobb közbiztonságnak köszönhetően gyermekként önállóbb, szabadabb életet élhettek a grundokon, a tereken. E nemzedék tagjait tartják a legmegbízhatóbb munkavállalóknak, jó csapatjátékosok, gyakorlatiasak, gyorsan reagálnak és tudják, hogy a munkáért meg kell küzdeni.

 

Életkoruk és a felgyorsult környezet miatt közülük kerül ki a legtöbb depressziós, aki belefáradt vagy beleunt eddigi tevékenységeibe, de az újrakezdést már későinek tartja. Ugyanakkor tisztelik a felettük álló generáció szabályait, de már kevésbé hiszik el, hogy mindenki csak olyan életet élhet, amilyenbe beleszületett.

A család és a gyermekvállalás fontos cél az életükben, de már itt is megfigyelhető ennek a tendenciának a csökkenése. Szociológusok szerint ez a nemzedék lesz az első, amelynek később, ha nem gondoskodott saját magáról, akkor a pihentető nyugdíjas évek helyett az élethosszig tartó munkavállalásra kell felkészülnie.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján