Miért hazudunk és mivel árulhatjuk el magunkat?

Jankovics Anna
Írta: ,
Miért hazudunk és mivel árulhatjuk el magunkat?

A hazugság a valótlanság állítása, mások vagy önmagunk félrevezetése. A vallás a hazugságot bűnnek tekinti, ám tudjuk, hogy mindenki hazudik, napjában többször is. A hazugság lehet direkt félrevezetés előnyszerzés céljából, de nevezhetjük hazugságnak a csúsztatást, vagy akár valaminek az elhallgatását is.

Mikor kezdünk hazudni?

A válasz igen egyszerű. Akkor, amikor kisgyerekként illedelmesen viselkedünk, úgy, ahogy elvárják tőlünk – és nem úgy, ahogy épp akkor ösztönből jönne.

Természetesen illemtudóra kell nevelni egy gyereket, ám ennek az a hátránya – magyarázat híján – hogy a gyerek rájön arra, hogy létezik más is, mint az őszinte szókimondás és viselkedés.

Akkor kapunk a fejünkhöz, amikor a gyerek rájön, hogy hazugságot előnyszerzés céljára is használhatja.

A gyerek és a részeg ember mond igazat

Igen, ez így van. A gyerek még nem tanulta meg, nem sajátította el azokat a sémákat, amikkel leplezni lehet a hazugságot.

Nincsenek benne gátlások, mivel nem érzékeli a társadalmi elvárásokat, így, korlátok híján könnyebben kimond, megkérdez dolgokat. A gyerekek ,,éleslátása” is sokkal jobb, mivel egyszerűbben közelítik meg az életet.

A részeg emberrel kicsit más a helyzet. Egyszerűen csak arról van szó, hogy az alkohol feloldja a gátlásokat, így nem a megszokott normák szerint viselkedik. Azért őszintébb, mert nincs meg a hétköznapi kontroll.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!