Miért ásítunk és mi értelme a csuklásnak? Az emberi test legnagyobb rejtélyei

Zabolai Margit
Írta: ,

Biztosan veled is előfordult már, hogy rácsodálkoztál az emberi test valamely folyamatára, és azt gondoltad: jól kitalálta ezt a természet! Vannak azonban olyan apróságok is, amelyekkel mintha zátonyra futott volna az evolúció – vagy legalábbis az emberiségnek eddig nem sikerült rájönnie, hogy vajon mi volt az anyatermészet célja, mikor ezt az opciót beépítette.

Az biztos, hogy ásítozni már a születésünk előtt elkezdünk: rengeteg ultrahangfelvételen figyelték már meg, hogy a magzatok már az édesanyjuk hasában is ásítozni kezdenek, azt azonban, hogy pontosan miért is ásítunk, senki nem tudja biztosan.

Elmélet persze rengeteg van: vannak, akik szerint extra oxigént pótolunk, mások szerint felébreszteni próbáljuk magunkat, mert ásítás közben megemelkedik a szívritmus, így tulajdonképpen természetes kávépótlék lehet az ásítozás.

Biztos választ azonban senki nem tud mondani, ahogyan azt sem tudjuk, hogy vajon miért kezdünk ásítani már attól is, ha csak az ásításra gondolunk…

Az emberek életük körülbelül 1/3-át alvással töltik, mégis nagyon keveset tudunk arról, hogy hogyan és miért is álmodunk.

A tudósok azt már megállapították, hogy az álmok az alvás REM fázisában jelentkeznek, és hogy például a szívverésünkkel fizikailag is reagálunk arra, amit álmunkban látunk, de arra nincs minden kétséget kizáró válasz, hogy miért is álmodunk.

Egy népszerű elmélet úgy tartja, hogy az agy ilyenkor dolgozza fel az emlékeket, rendszerezi a gondolatokat, más tudósok úgy vélik, hogy az álmok nem szolgálnak semmiféle gyakorlati célt, egyszerűen ez az, amit az agyunk, a tudatalattink csinál, amikor az éber énünk nem zavarja.