Mi az ideális hőmérséklet a lakásban?

Írta: ,

Nem vagyunk egyformák, így arra vonatkozóan sincs aranyszabály, hogy mi az ideális hőmérséklet az otthonunkban – léteznek azonban ajánlások és támpontok, amiket alkalmazva nem csupán a felnőttek, hanem a gyermekek is komfortosan érezhetik magukat a lakásban.

Az ideális átlag Kép forrása: laurenliess.com

1/5 Az ideális átlag

Ha az arany középutat keresed, akkor nappal átlagosan 21°C-ra kell állítanod a hőmérsékletet, szakértők szerint ez a legideálisabb.

Fontos azonban kiemelni, hogy az egyedi körülmények is jelentős mértékben alakíthatják ezt a hőmérsékletet.

Kisgyermekes családok esetében például érdemes néhány fokkal magasabbra állítani (kb. 24°C-ra), különösen a fürdetések alkalmával.

Ezt válaszd éjszakára Kép forrása: tumblr, quentindebriey

2/5 Ezt válaszd éjszakára

Biztosan te is hallottad már, hogy ha szeretnél jól aludni, akkor éjszaka ne legyen túl meleg a lakásban. Na de mi a túl meleg?

Persze itt is számítanak az egyéni igények, de az általános ajánlás 18-19°C-ban jelöli meg a tökéletes éjszakai hőmérsékletet, ami sokak számára bizonyára nagyon alacsonynak tűnik.

A szakértők azonban mégis azt javasolják, hogy inkább vegyél fel pizsamát vagy válassz vastagabb takarót, ágyneműt, minthogy ennél feljebb tekerd a fűtést.

Miért jó, ha hűvösebb van? Kép forrása: tumblr, moonandtrees

3/5 Miért jó, ha hűvösebb van?

A gyermekek miatt sokan félnek a hűvösebb levegőtől, de tudni kell, hogy a meleg, fülledt otthonokban nehezebben fejlődik a kicsik hőháztartása, ráadásul könnyebben meg is fázhatnak, ha a kinti hőmérséklethez képest túl nagy a különbség.

Számodra sem túl előnyös, ha nagyon meleg van odabenn, ugyanis kevesebb energiád lesz és könnyebben elfáradsz. Sokszor egy kiadós szellőztetés is segíthet, ha a fenti tüneteket tapasztalod magadon!

Persze nem szabad átesni a ló túloldalára sem, hiszen ha az átlagnál folyamatosan hűvösebb van a lakásodban, akkor pillanatok alatt megfázhat a család összes tagja. És ez az éjszakára beállított hőmérsékletre is vonatkozik, nem csak a nappalira!

Hogyan állítsd ideálisra? Kép forrása: mademoisellepoirot.com

4/5 Hogyan állítsd ideálisra?

Igaz, némi extra költséggel jár, de hosszú távon érdemesebb olyan fűtőberendezést választanotok, ami minden egyes szobában külön termosztáttal biztosítja a szabályozhatóságot.

Ezeket a készülékeket előre beprogramozhatod, így nem kell minden reggel és este a hőmérséklet állítgatásával foglalkoznod.

Arra mindenesetre figyelj, hogy a helyiségek között ne legyen túl nagy a különbség! 2-3°C eltérés még belefér, ellenkező esetben azonban szintén kellemetlen tünetekkel kell számolnotok.

Ügyelj a páratartalomra!

5/5 Ügyelj a páratartalomra!

Az emberek hőérzetét nagyban befolyásolja a levegő páratartalma is – itt is fontos megtalálni az arany középutat, hiszen sem a túl sok, sem a túl kevés pára nem egészséges.

A túl kevés pára száraz légutakhoz, száraz bőrhöz, irritált szemhez vezet, míg a túl párás levegő elősegíti a penészgombák, atkák megjelenését, tehát növeli az allergiás reakciók kockázatát.

Ideális páratartalomnak a 40-60% közötti értéket tekintjük, ami gyermekek esetében lehet kicsit magasabb.