Mézeskalács illat a középkorból – A karácsonyi vásárok eredete

Stumpf Bea
Írta: ,

Már a középkorban is a karácsony volt az egyik legfontosabb és legvarázslatosabb ünnep az évben. A karácsonyfa állítás, az ajándékozás és az ünnepi étkezések mellett az adventi vásárok is hagyománnyá váltak, amik nélkül ma már szinte el sem tudnánk képzelni a decembert.

Karácsonyi vásárok az osztrák és német városokban kerültek először megrendezésre, ahol főként kézműves termékeket, élelmiszereket és süteményeket árusítottak.

Bár az első adventi vásárt a feljegyzések szerint 1294-ben tartották, csak a 17. század végén váltak igazán ismertté, és a 19. századtól terjedtek el Európában, majd a világ többi országában is.

Kép forrása: youngadventuress.com

Bécsi Adventi Varázs

A mi szomszédságunkban a bécsi adventi vásár a legismertebb, ami jelenlegi helyén először 1975-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A Bécsi Adventi Varázsként emlegetett esemény ma már több mint 3 millió látogatót fogad évente.

Tipp: Ha idén te is szeretnél kilátogatni ide, akkor választhatsz a reggel közvetlenül Bécsbe induló kedvezményes busz- vagy vonatjáratok közül. Ha van rá lehetőséged, kerüld el a hétvégi napokat, mert olyankor vannak a legtöbben. A legnagyobb – Rathaus Platz előtti – vásár mellett a város kb. még 25 karácsonyi piaccal várja a látogatókat. Emellett érdemes még ellátogatni a Schönbrunni, a Belvedere kastély előtti, a Spittelbergi, a Karlsplpatz-i, vagy Maria-Theresien-Platzon megrendezett vásárokra is.

Kép forrása: topinspired.com

Ha pedig a távolabbi és még felfedezetlen karácsonyi vásárok izgatják a fantáziád, akkor adunk 3 tippet, ahová mindenképpen el kell látogatnod!

Erfurt, Németország

A Frankfurt és Berlin között elhelyezkedő német kisváros, Erfurt az elsők között volt, ahol adventi vásárt rendeztek. A „tornyok városának” is hívott kisvárosban a betlehem, az óriáskerék és a varázslatos mesebeli erdő mellett a tér közepén felállított 25 méteres, gyönyörűen feldíszített karácsonyfa a legnagyobb látványosság az adventi időszakban.

Kép forrása: onbetterliving.com

Strasbourg, Franciaország

Franciaország legrégebbi karácsonyi vására 1570 óta várja látogatóit. Francia nevén a Christkindelmärik Strasbourg a Place Broglie-n található, de emellett érdemes még meglátogatni a katedrális melletti, a Place Gutenbergi vagy a Place Kléber-i vásárt is. Utóbbi egyik szép hagyománya, hogy a város lakói kisebb ajándékokat hagynak a téren felállított fa alatt, amit karácsonykor a szegényebb családok között osztanak szét.

Kép forrása: blog.hihostels.com

Basel, Svájc

Svájc legnagyobb karácsonyi vására 200 faházból álló forgatagával Basel óvárosában, Barfüsserplatz és Münsterplatz között található. Ha ellátogattok ide, akkor az illatos forralt borok és sistergő kolbászkák mellett mindenképp kóstoljátok meg a helyi különleges mézeskalácsot, a Basel Läckerlit.

Kép forrása: everything-everywhere.com

Már érzed is a forralt bor, a sült kolbász, a fenyőfák és a kürtős kalácsok mennyei illatát? Válassz a legszebb karácsonyi vásárok közül, és kerülj igazán meghitt hangulatba!