Méteres fürtök – A viktoriánus kor különös divatja

Kerekes Vivien
Írta: ,
Méteres fürtök – A viktoriánus kor különös divatja

Kép forrása: mattsko.wordpress.com

Ki ne vágyna tündöklő, hosszú hajzuhatagra? Szerencsére ma már könnyen valóra válthatod ezt az álmot, hiszen kismillió termékből válogathatsz a boltok polcain. De mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik évszázadokkal ezelőtt éltek? A viktoriánus kor lányai például óriási hangsúlyt helyeztek a meseszép frizurára, olyannyira, hogy csak szigorú szabályok mellett formázhatták meg hajukat. Most azt is megtudhatod, miért játszott ez létfontosságú szerepet az életükben, és mi volt a legnépszerűbb frizura trend!

A viktoriánus korszak idején a nyugati nők hosszú órákat töltöttek a frizurájuk elkészítésével, és nem csak azért, hogy minél csinosabbak legyenek; ezzel szimbolizálták ugyanis társadalmi helyzetüket és nőiességüket.

Emiatt igazi mérföldkőnek számított a fiatal lányok életében, ha végre elkezdhették kontyban hordani a hajukat, mivel előtte csak kibontva vagy befonva viselhették, színes szalaggal megkötve.

Az idősebbeknél általában a laza hullámok voltak jellemzőek, amit néha madártollal vagy ékszerekkel bolondítottak meg, de persze ezt mindig formálta egy kicsit az éppen aktuális divat.

Egy dolog viszont mindvégig állandó volt: a hajvágás szinte tilos volt, és ezt csak ritka esetekben szeghették meg.

Hosszú haj a gazdagok világában Kép forrása: shabbyme.com

Ahogy egyébként sok más korszakban, úgy az 1800-as években is voltak vallási okai annak, hogy milyen frizurával léphettek ki a nők az ajtón.

Legtöbbször felkontyolták vagy elrejtették kalapok alá, különösen abban az esetben, ha házasságban éltek.

Ezt pedig olyannyira komolyan vették, hogy a kibontott hajú lányokat pimasznak és szemérmetlennek, sőt, bűnösnek tartották.

A divatosabb felsőosztály köreiben a nők haja szépen lassan szexuális vágyakozást is kezdett ébreszteni a férfiakban, hiszen fokozottan ki tudták emelni vele nőiességüket.

Ezzel szemben viszont a szegényebb embereknek a higiéniás problémák miatt szinte lehetetlen volt hosszú hajat növeszteni és ápolni, így sokan adták el fürtjeiket a "rászoruló" gazdagoknak.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba