5 étel, amit a mesterszakácsok soha nem rendelnének maguknak egy étteremben

Zabolai Margit
Írta: ,

Egy jó étteremben az ember szinte bármire rábökhet az étlapon, és biztosan nem fog csalódni, de azért ha van némi fogalmad arról, mit és miért rendelsz, akkor még jobban fog esni, amit eléd tesznek. Az igazi profik szerint ha az alábbiakat elkerülöd, máris kisebb az esély a csalódásra.

Tenger gyümölcsei – távol a tengertől

A gyorsfagyasztó eljárásoknak köszönhetően szerencsére azért ma már a tengertől távolabb sem lehetetlen friss(ebb) tengeri fogásokat enni, de amikor nyaraláskor valóban aznap reggel fogott, le sem fagyasztott herkentyűk kerülnek a tányérodra, akkor azért te is biztosan érzed a különbséget. Persze, ha az ember egy kontinens közepén él, távol tengertől és óceántól, mégsem tud ellenállni, akkor azzal kell beérnie, ami van, de egy mesterszakács szerint ha nem a tenger közelében eszel tengeri ételeket, annak csakis csalódás lehet a vége – különösen igaz ez például a homár esetében.

Chilei tengeri sügér

A connecticuti Artisan étterem mesterséfje, Fredrick Kiefer azt mondja, soha, semmilyen körülmények között nem rendeli ezt a halat az étlapról, nem mintha bármi baja lenne az ízével vagy más ételekhez képest különösen finnyás lenne az elkészítés módját illetően. Az ok az, hogy a chilei tengeri sügér túlhalászott, és emiatt ma már komoly veszély fenyegeti a fennmaradását.

„Ezek a halak nem kimondottan szaporák, mert hosszú idő, míg ivaréretté válnak, és a legtöbb példány el sem éri ezt a kort, mert hamarabb kifogják. Emiatt a piacra érkező sügérek száma ma már fele annak, ami 10-12 évvel ezelőtt volt” – mondja a séf.

Ha jót akarsz tenni a környezeteddel és a gyomroddal is, alternatívának a kardhalat, az ördöghalat vagy a lepényhalat ajánlja.

Filet mignon

Van, aki rajong érte, de a séf Perry Pollaci szerint, amikor olyan helyen vagy, ahol nagy a választék sztékekből, a filet mignon helyett válassz inkább valami olyat, ami elérhetőbb árért sokkal gazdagabb ízt kínál. Noha a filet mignon nem véletlenül népszerű fogás, sok mesterszakács egyetért abban, hogy nem feltétlenül ez a marha legjobb része. Pollaci inkább egy erősen márványos sztéket, a Zabutont javasolja, ami egy kisebb méretű és nagyon ízgazdag hús a nyak felső részéből vágva.