Merülj el az év leglátványosabb hullócsillag-záporában!

Írta: ,

Az augusztus egyébként is a hullócsillagok hónapjának számít, de most pénteken tényleg különleges élményben lehet részed! A Perseidák meteorraj 12-én ismételten a Földhöz érkezik, az év legcsodálatosabb hullócsillag-esőjét hozva magával. Ha van egy-két titkos kívánságod, semmiképp se hagyd ki a lehetőséget!

Mikor lesz a meteorzápor? Kép forrása: bestunning.ldara.com

1/4 Mikor lesz a meteorzápor?

Szerencsére nem csak a nyári, de még a téli hónapokban is van lehetőségünk gyönyörködni az égbolton átsuhanó meteorokon, az augusztusi hullócsillag-esőt azonban nagy hiba lenne kihagyni!

Általában a hónap közepén a legintenzívebb a rajzás, amikor a szerencsések átlagosan 1-2 csillagot pillanthatnak meg; idén ez 12-ére esik, csakhogy csillagászok szerint ezúttal a szokásosnál is sokkal többet, óránként 200 hullócsillagot is megfigyelhetünk!

Hova menj a legszebb kilátásért? Kép forrása: tumblr, myenchantments

2/4 Hova menj a legszebb kilátásért?

Ha te is csodálatos kilátásra vágysz, a dolgod egyszerű: csillagászok szerint távcsőre semmiképp sem lesz szükséged, csak arra, hogy minél sötétebb helyszínt válassz.

Természetesen a városban is láthatsz néhányat, azonban a fényszennyezés miatt a legjobb, ha erre az időre kicsit messzebb utazol.

Noha valószínűleg a Hold miatt – ami épp az első negyed utáni állapotában lesz – az apróbb meteorokat nehezebb lesz észrevenni, de a nagyobbak még így is szuper látványt ígérnek!

Merre néz az égbolton? Kép forrása: flickr, Mikko Lagerstedt

3/4 Merre néz az égbolton?

Radiánsa (vagyis az a pontja, ahonnan a meteorok érkezni látszanak) a Perzeusz csillagkép területén van.

A legjobban úgy tudod az égboltnak ezen pontját megtalálni, hogy megkeresed a Göncölszekeret; ettől jobbra helyezkedik el a Perseidák radiánsa, de ha ez alapján nem találod, akkor a Kassziopeia alatt érdemes nézned (ez leginkább egy W betűre hasonlít).

Persze nem csak ezen a területen érdemes vizslatni az eget, de kiindulási pontnak tökéletes!

És ha 12-én nem érsz rá? Kép forrása: tumblr, teapalm

4/4 És ha 12-én nem érsz rá?

Akkor sincs gond, ha a Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett meteorrajt 12-én nem tudod nyomon követni; már 10-étől felbukkannak ugyanis a hullócsillagok az égen, és napokkal a maximum után is láthatóak még.

Noha ma már ezek láttán rögtön kívánunk valamit, ez nem mindenhol volt így; régebben a török területeken a meteorzápor azt jelentette, hogy 40 napon belül valaki el fog halálozni.

Szerencsére nálunk a varázslatosabb hiedelmek maradtak meg, így ha 12-én látsz egy hullócsillagot, nyugodtan kívánj valamit!