Mennyit ér az emberélet? Elgondolkodtató tények és idézetek a háborúról

Jankovics Anna
Írta: ,

Mindenki tudja, hogy a háború a legértelmetlenebb dolog a világon. Mégsem teszünk ellene. Úgy is mondhatnám, elfogadott a tény, hogy míg világ a világ, mindig lesznek háborúk.

Miért vannak háborúk?

Annak az országnak, amelyiknek háborúra van pénze, annak az országnak arra is van pénze, hogy új terület megszerzése nélkül is fellendítse saját országát.

Tehát a háború egy teljesen meddő, népsanyargató, embernyomorító cselekedet.

A háború jogosságát ideológiákkal támasztják alá a politikusok. Ám az egyetlen valós ok a pénz.

Pontosabban az, hogy a pénz – anyagi javak – egy másik réteg kezében összpontosuljanak, mellyel a háború utáni időszakban operálni lehet a nép megelégedésére, akik belefáradtak a háború borzalmaiba, és mindennek, ami építő, nagyon tudnak örülni.

Igaz a mondás: „A háború jót tesz az üzletnek.” A nagyok és ügyeskedők üzletének.

A háború közhelyes fogalmai

Kitelepítés, menekült gyűjtőpont, nincs biztosítva a humanitárius folyosó – olyan szavak, amikre fel sem kapjuk a fejünket. Fogjuk fel, hogy valódi békében élni a legnagyobb dolog.

Egyre gyakrabban, egyre közelebb kerül hozzánk az őrület.

Gyerekkorunk világában katonának lenni jó, hiszen a katona bátor, véd, óv. Az viszont nincs tisztázva egyetlen gyerekkel sem, hogy a katona mások döntése alapján harcol, és parancsra öl.

Ölni pedig szégyen, az ember legbelső, zsigeri etikája szerint, csak épp nem szeretünk róla tudomást venni – mert ölni nem csak szégyen, hanem a lelket lassan felemésztő cselekedet is.