4 dolog, amitől azt tapasztalhatod, hogy megváltozott a szemed színe

Szirák Viki
Írta: ,

A kisbabák szemszíne a születésüket követően még gyakran változik, de nem csak képzelődsz, amikor felnőtt fejjel belenézel a tükörbe, és úgy érzékeled, mintha egy kicsit más lenne a tiéd színe. Sőt, akár a fotókat elnézve is azt tapasztalhatod, hogy egy képen kimondottan kék a szemed, míg egy másikon zöldesebb, sőt, talán barnább is. Az árnyalat változásának több oka is lehet.

A kisbabák többnyire világosabb kék vagy szürke szemszínnel rendelkeznek a születés pillanatában, és ez a napok, hónapok előrehaladtával kezd fokozatosan egyre sötétebbé válni.

Ez azért van, mert a szemed színét a szervezeted melaninszintje, valamint az örökölt gének határozzák meg.

Ahogy felnőssz, a melaninszint megemelkedik a pupilláidban, amitől ez az árnyalat sötétebbé válik.

Érdekes megfigyelni, hogy egyébként a kaukázusi emberek 10-15%-ánál ennek ellenkezője történik, és az évek előrehaladtával világosabbá válik a szemük.

Nehogy azt gondold, hogy a napsugarak kizárólag a bőrödre és a ráncok kialakulására vannak hatással!

Érdemes odafigyelni arra, hogy a nyári szezonban csak a biztonságos órákban menj a szabadba, ugyanis minél gyakrabban vagy kitéve a napfény erejének és az ultraviola sugárzásnak, annál nagyobb eséllyel változik meg hosszabb távon a szemed színe is.

A szervezeted melanintermelése ugyanis a napsugarak miatt még jobban beindul: ha pedig nagyon gyakran vagy kint a napon, a nyári időszakban pedig állandóan napozol, úgy egy idő után az íriszed árnyalata egyre inkább sötétedni kezdhet.

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)