4 ártatlannak tűnő szokás, ami évekkel rövidíti meg az életed

Boros Mariann
Írta: ,

Cikkünkben olyan szokásokat, és azok lehetséges következményeit jártuk körbe, melyek teljesen átlagosak, és talán te sem gondoltad volna, hogy bármi negatív következményük lehet. Ha felkészültél a nem túl vidám kutatási eredményekre, kattints!

Sokat ülsz egy helyben

Rossz hír az irodai dolgozóknak, hogy bizony a sok ülés sincs pozitív hatással a várható élettartamunkra nézve, sőt – derül ki a British Medical Journal tanulmányából. Hogy kicsit konkretizáljuk a dolgot, a kutatók arra jutottak, hogy akár két évvel is rövidítheti az életedet, ha napi három óránál többet ülsz egy helyben – és ezen az sem segít sokat, ha rendszeresen sportolsz.

Kicsit árnyalja az eredményt a JAMA Internal Medicine kutatása, mely arra jutott, hogy napi 11 óra egy helyben ülés akár 40%-kal növelheti a halálozási esélyeket a következő három évre nézve, összehasonlítva azokéval, akik napi négy óránál kevesebb időt töltenek a széken ülve. Mindkét eredmény elég sokkoló - ha teheted, munka közben is minél gyakrabban állj fel, sétálj egyet, vagy használj gimnasztikai labdát.

Elhanyagolod a barátaidat

A Brigham Young University és a University of North Carolina friss kutatása szerint a gyenge társas kapcsolatokkal rendelkező emberek fiatalabban haltak meg, mint azok, akiknek minőségi szociális hálójuk van. Összesen 148 témába vágó tanulmányt vetettek össze, és kapták az eredményt, mely szerint a magány oly mértékben rontja az esélyeinket a hosszú életre, mintha elszívnánk napi 15 szál cigit. Tulajdonképpen könnyen belátható ez a tézis, hiszen az ember jóllétéhez szorosan hozzátartozik, hogy minőségi időt töltsön szeretteivel, és a boldogságot, elégedettséget kutató szakemberek is egyetértenek abban, hogy a minőségi kapcsolatok a teljes élet alappillérei.

Az elszigeteltség, kireszketettség érzése pedig könnyen vezethet különféle mentális betegségekhez, depresszióhoz, melyek ugyancsak rontják az ember esélyeit, ami a hosszú, boldog életet illeti. Ha tehát úgy érzed, hogy bármilyen okból is háttérbe szorítottad baráti vagy családi kapcsolataid ápolását, ha másért nem is, legalább a saját egészséged érdekében szánj rájuk időt, és meglátod, közben milyen jól fogod érezni magad.