3 megrendítő jövőkép, ami 100 éven belül valóban bekövetkezhet

Zabolai Margit
Írta: ,
3 megrendítő jövőkép, ami 100 éven belül valóban bekövetkezhet

Kép forrása: nmedia/depositphotos.com

Nem tudhatjuk, hogy mit tartogat a jövő, de ma már tudunk annyit a világról, hogy elég alapos tippjeink lehessenek. És hacsak nem változtatunk a dolgokon, akkor bizony sok területen úgy tűnik, hogy nem áll túl jól a szénánk…

Az ivóvíz hiánycikk lesz

Hogy a klímaváltozás nagyon is létező és rendkívül súlyos probléma, azt ma már senki, akinek egy csepp józan esze is van, nem kérdőjelezi meg. A mérvadó tudósok véleménye is legfeljebb annyiban tér el, hogy pontosan mekkora a kár, milyen gyorsan következnek majd be az egyes katasztrófák, és hogy egyáltalán van-e még esély visszafordítani a folyamatot – vannak ugyanis számítások, amelyek szerint mostanra olyan nagy kárt okoztunk, hogy ha holnaptól mindenki környezetbarát üzemmódra kapcsolna, akkor is késő lenne már.

Gavin Schmidt szerint például, aki a NASA űrtudományokkal foglalkozó intézetének igazgatója és klíma szakértő, az események nem visszafordíthatóak. „Minden, ami eddig történt, beleégett a rendszerbe” – mondta 2016-ban a Business Insider-nek adott interjújában. Ez azt jelenti, hogy a bolygón az átlag hőmérséklet 100 éven belül körülbelül 2 Celsius-fokkal is emelkedhet, ami talán nem tűnik akkora tragédiának, de a következmények katasztrofálisak lehetnek.

A klímaváltozás következtében olyan időjárási jelenségek, amelyek korábban bizonyos földrajzi helyeken extrémnek számítottak, mindennapossá válhatnak. 2012 nyarán például Grönland jégfelszínének 97%-a olvadni kezdett, ez pedig olyasmi, amire általában évszázadonként egyszer van példa – a klímaváltozással azonban egyre gyakoribbá válhat, és 2050-re akár jégmentesek is lehetnek a grönlandi nyarak. Bár sokan bíznak abban, hogy – legalábbis a század végéig – az Északi sark jéghegyei nagyjából stabilak maradnak, még az optimistább becslések szerint is 0,6-0,9 méterrel emelkedik meg az óceánok szintje, ami emberek millióinak otthonát veszélyezteti majd.

Az ivóvíz viszont hiánycikk lesz: ha nem teszünk sürgősen valamit, 100 év múlva az aszály a teljes földfelület 40%-át sújthatja majd' kétszer akkora területet, mint ma.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba