A világ 5 legnagyobb máig megoldatlan rejtélye

Írta: ,

A világ tele van megfejtésre váró rejtélyekkel, melyek már évszázadok óta keltik fel a kíváncsiságot az emberekben. A piramisok különleges hieroglifái, vagy a Stonehenge csak néhány a legizgalmasabb történelmi emlékek közül; ezen kívül még rengeteg meglepő régészeti lelettel találkozhatsz a Földön. Íme 5 rejtélyes tárgy és történet, amelyet egyelőre senki sem fejtett meg – pedig már sokan próbálkoztak vele!

Voynich-kézirat Kép forrása: shkspr.mobi

1/5 Voynich-kézirat

A Voynich kézirat egy 240 oldalas könyv, amelyet teljesen ismeretlen nyelven írtak valamikor az 1400-as évek elején. Sajnos a kutatóknak máig sem sikerült lefordítaniuk, pedig biztosan érdekes információk találhatók benne: a lapokat ugyanis furcsa diagramok és ismeretlen növényekről készült rajzok díszítik.

A könyv írójának személyét titok övezi, de több teória is született már arról, vajon milyen célból készítették. Van, aki szerint orvosi kiskönyv lehetett, míg mások szerint egy alkimistához tartozhatott, de egy dologban mindenki egyetért: a kézirat határozottan nem hamisítvány, mert túl sok időt és energiát öltek az elkészítésébe.

Phaisztoszi korong Kép forrása: bikeclassical.blogspot.gr

2/5 Phaisztoszi korong

A Phaisztoszi korong története elsőre úgy tűnhet, mintha egy Indiana Jones film forgatókönyvét hallgatnád. Az égetett agyagból készült tárgyat még 1908-ban találta meg egy archeológus Görögországban, és azóta számos történész foglalkozott vele.

A korongon ugyanis titokzatos szimbólumok találhatók, amelyek valószínűleg a hieroglifák egy eddig nem ismert fajtájába tartoznak. Már számos mintát kipróbáltak, csak hogy lefordíthassák az üzenetet, de sajnos azóta sem jártak sikerrel.

Shepherd’s Monument Kép forrása: mnn.com

3/5 Shepherd’s Monument

Távolról csak egy egyszerű építménynek tűnik a 18. századi Shepherds' Monument, Anglia egyik legegyedibb történelmi emléke. Ha viszont közelebb sétálsz hozzá, észreveszel egy értelmezhetetlen szöveget: DOUOSVAVVM. Ez a kód már 250 éve tartja kíváncsiságban a szakértőket, az üzenetet ugyanis senki sem tudta eddig megfejteni – pedig Charles Darwin is megpróbálkozott vele.

Noha a szöveg írójáról nincsenek információk, számos legenda született már, amely a kérdésre segít választ találni. Az egyik legnépszerűbb szerint a kódot még a templomos lovagok hagyták hátra, és a segítségével megtalálhatjuk a Szent Grált.

Wow-jel Kép forrása: man-and-camera.com

4/5 Wow-jel

Az is egy átlagos nyári estének indult Jerry Ehman életében, még 1977-ben. A férfi önkéntesként vett részt egy kutatásban, amely a földönkívüli életre szeretett volna bizonyítékokat találni, azonban hosszú időn keresztül sikertelennek tűnt a próbálkozása.

Aztán egyik pillanatról a másikra a felderítéshez használt műszer mutatója mozogni kezdett, és a férfi 72 másodpercen át fogadott be valamiféle megmagyarázhatatlan, furcsa hanghullámot, amely az űr olyan részéről érkezett, ahol ember még sosem járt: 120 fényévre a Földtől. Ehman a kinyomtatott papírra csak annyit tudott írni, hogy "Wow", ami után az egész eseményt Wow-jelnek nevezték el.

Georgia Guidestones Kép forrása: cultofweird.com

5/5 Georgia Guidestones

Az amerikai Stonehenge-nek is nevezett emlékműről sajnos nem sokat tudunk, de remélhetőleg ez a közeljövőben megváltozik. A gránitszobrot még 1979-ben építették, és nyolc különböző nyelven írtak rá, többek között angolul, spanyolul, és oroszul is.

Mindegyik ugyanazt az üzenetet tartalmazza: az új korszak 10 parancsolatát, amely többek között megköveteli az emberiségtől, hogy a Föld populációját 500.000.000 fő alatt tartsák. Noha maga a szobor nem tartalmaz titokzatos szövegeket, keletkezését homály fedi, és az is sok kérdést vet fel, pontosan milyen célból hozták létre.