5 meglepő dolog, amitől másnak érzed az ízeket

Zabolai Margit
Írta: ,

Ha meg vagy fázva és eldugul az orrod, az ízeket is kevésbé érzékeled – ez közismert és érthető állapot. De vajon van-e valami igazság abban, hogy az üveges kólának jobb az íze, mint a dobozosnak, és hogy a kotyogósban főtt kávé erősebbnek hat, mint a kávégépben készült? Meglepődnél, hogy az ízérzékelést milyen sok dolog befolyásolja!

A színek hatással vannak a hangulatunkra, így például vásárlásra vagy éppen gyorsabb döntésekre biztathatnak, amit a marketingesek régóta ki is használnak. Na de hogy az ízeket is másnak éreznénk? Úgy tűnik, igen.

Az 1930-as években a marketingszakértő Louis Cheskin a jól ismert üdítőmárkának, a 7 Up-nak dolgozott, és az ital jellegzetes zöld-sárga csomagolásával kísérletezett.

Amikor a címkén 15%-kal megnövelték a sárga szín jelenlétét, a mit sem sejtő kóstolók egyértelműen úgy nyilatkoztak, hogy az ital íze megváltozott, nyilvánvalóan több citrom került bele – holott pontosan ugyanazt az italt itták.

Hasonló kísérletet a Coca-Colával is végeztek: amikor az addig jól ismert piros doboz helyett fehérben kínálták az italt, a vásárlók magabiztosan állították, hogy a receptúra megváltozott, a kólának más lett az íze – holott az összetevőkön semmit nem változtattak, csak a csomagolás színét cserélték le egy rövid időre.

Bár aki mindent megkap, arra azt mondjuk, ezüst kanállal a szájában született, egy tanulmány rámutatott, hogy ez mégsem lehet a legszerencsésebb állapot: az ezüst evőeszköz ugyanis kellemetlen ízt hagy a szájban, így a legjobb ízélményt arany vagy rozsdamentes acél evőeszközökkel lehet elérni.

Ez még érthető is, de hogy a kiskanál súlya miért befolyásolja az étel ízét?

Ezt már nehezebb megmondani, de egy kísérlet során a résztvevők a nekik kínált joghurtot sokkal előkelőbb desszertnek gondolták, ha könnyű műanyag kanállal kóstolták meg, nem pedig vastagabb, nehezebb műanyag kanállal.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba