5+1 meghökkentő csúcs az emberek világából

Jankovics Anna
Írta: ,
5+1 meghökkentő csúcs az emberek világából

Sok mindenre képes az emberi faj. Tudását – sajnos – többnyire nem jó és szép dolgokra használja. Az emberi elme, találékonyság, kitartás és hülyeség határtalan avagy isteni. Van, aki el tudja böfögni az abc-t, van, aki a nyelvével bele tud nyúlni az orrlyukába. Ezek is figyelemre méltó dolgok, ám képesek vagyunk olyan dolgokra is, melyeken ámul a világ, mert olyan szép, olyan különleges, vagy épp az összetett gondolkodást, munkát, fantáziát, akaratot tükrözi vissza.

A virág

Brüsszelben, a Grand-Place-on, 1980 óta, kétévente virágszőnyeget alkotnak begóniából. A 6-800 ezer virágból álló szőnyeg nagysága nagyjából 1800 négyzetméter.

Ez a virágszőnyeg csak öt napig látható.

Mintáját előre megtervezik és önkéntesek rakják ki a főtéren. Némi belépti díj fejében a városháza erkélyéről, felülről is megcsodálható.

Turista látványosság, és a brüsszeli képeslapok kedvelt témája. Nem utolsó sorban pedig gyönyörű, így remek ötlet.

Bicikli

A világ leggyorsabb bicajának hajtókar fogaskerekének fogszáma 130, a felnik pedig fából készültek, hogy ne melegedjenek túl. A teljes szerkezet 20,5 kg-ot nyomott.

Ezt a drótszamarat José Meiffret ülte meg, sikerrel.

Magyarországon él öt kerékpáros, akiknek a nevét érdemes megjegyezni: Mittnach József, Komsa István, Matis Mónika, Horváth Norbert, Baráth Mária.

Ők 20 nap alatt 2000 km-t tettek meg. A kiemelkedő ebben a teljesítményben az, hogy mindannyian látássérültek.

A túra Győrből indult, céljuk a paralimpia volt. Kim Kirchen, Tour de Franceos versenyzővel együtt gurultak be Londonba.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató